Sari direct la conținut

Cutremur in Vrancea de 4,6 grade Richter

Libertatea

Cutremurul de 4,6 grade Richter care s-a produs joi noapte in Vrancea a avut darul de a-i speria din nou pe locuitorii celei mai active zone seismice din tara.

Desi „zguduiala” nu a fost foarte serioasa, ea a avut insa darul de a-i ingrijora pe cei care locuiesc in blocurile cu „bulina” fiindca acesta ar fi al saptelea cutremur de peste 4 grade pe scara Richter produs in 2004 si cel mai puternic dintre ele. „Acest seism care s-a produs joi noapte, la ora 20.

09, a fost „vazut” de seismologii de la Centrul de Avertizare Seismica Bucuresti cu 125 de ore inainte de producere, iar avertizare pentru abonatii nostri a fost data cu 27 de secunde inainte ca unda seismica sa ajunga in capitala”, ne-a spus Adelin Ailenei, directorul Centrului.

in acelasi timp specialistii de la Institutul National de Fizica a Pamantului au declarat ca nu au fost replici ale cutremurului. Starea de nervozitate in Vrancea legata de seisme e destul de mare, iar in urma cu mai putin de o saptamana in Focsani a fost simulata de Inspectoratul de Protectie Civila chiar o interventie in caz de cutremur la Tribunalul Vrancea.

Cu aceasta ocazie colonelul Jenica Bordeianu, comandantul IPrC Vrancea, a explicat faptul ca daca in Vrancea s-ar produce un cutremur major de peste 7 grade pe scara Richter, atunci vor exista cel putin 10 puncte in Focsani in care echipele de voluntari ai IPrC ar trebui sa intervina pentru a salva vieti omenesti de sub daramaturi. Col.

Bordeianu a dat ca exemplu de cladire subreda doar Tribunalul Vrancea, unde „la seismul din 1986 detinutii care erau judecati au evadat prin geamuri”. Starea de alerta existenta la nivelul populatiei e justificata daca luam in calcul faptul ca in ultimele 24 de luni s-au produs nu mai putin de 11 seisme, culminand cu cel de joi seara, care a fost si cel mai puternic.

De remarcat ca, pe langa seismele de peste 4 grade Richter, in Vrancea anul acesta au fost inregistrate cel putin 60 de seisme sub 4 grade. Saptamana trecuta la Tribunalul Vrancea a avut loc simularea unei interventii in caz de cutremur. Daca in Vrancea maine ar avea loc un seism de peste 7 grade Richter, atunci peste 10 cladiri s-ar prabusi, cred inspectorii de la Protectia Civila.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro