Sari direct la conținut

Romania vrea sa recupereze Insula Serpilor in instanta

Stirea Zilei

Romania se pregateste sa inceapa in forta campania de recuperare a Insulei Serpilor. Procesul pe care Romania il va intenta Ucrainei la Tribunalul International ONU a inceput deja sa faca valuri si la Kiev.

Conform Agentiei “Rusia la Zi”, publicatia ucraineana “Zerkalo Nedeli” a difuzat un foarte interesant comentariu pe aceasta tema, in care releva si un aspect mai putin cunoscut al problemei: documentele pe care isi bazeaza cererile diplomatia romana au fost date de Moscova.

Iar acest lucru s-a petrecut cand intre Rusia si Ucraina intervenise criza legata de Tuzla, asemanatoare celei de acum, dintre Romania si Ucraina.

Conform acestor informatii, Bucurestiul definitiveaza ultimele preparative pentru Tribunalul International al ONU, unde intentioneaza sa declanseze batalia decisiva pentru zacamintele de petrol si gaze naturale din zona Insulei Serpilor.

Dupa toate probabilitatile, la toamna, cand Ucraina si Romania vor fi cuprinse de febra campaniilor prezidentiale, Guvernul roman va solicita acestei organizatii sa examineze dosarul privind delimitarea faliei continentale si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra.

Tribunalul International ONU – o metoda civilizata

O asemenea evolutie a evenimentelor nu este o surpriza pentru Kiev. Apropierea Insulei Serpilor de malurile romanesti, din care cauza faliile continentale ucraineana si romana se intersecteaza, ingreuneaza gasirea unui compromis la nivel bilateral. Diplomatia romana vorbeste despre Tribunalul International ONU ca despre o metoda civilizata de rezolvare a problemei.

Seful delegatiei romane, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, a repetat nu o data ca, daca in septembrie – octombrie 2004 procesul de negocieri nu va inregistra nici un progres, Bucurestiul va sesiza aceasta instanta internationala. Romanii nu s-au oprit la vorbe, au intreprins o serie de demersuri concrete, dovada a seriozitatii intentiilor lor.

Pregatiri concrete

Inca de anul trecut, Bucurestiul a trimis la Haga un memorandum care fundamenta juridic pozitia lui si analiza precedentele din practica mondiala din sfera suprapunerii spatiilor marine. Pentru al doilea an la rand, bugetul Romaniei prevede o suma pentru Tribunalul ONU.

Au fost deja cooptati lobbisti influenti pentru a ajuta partea romana sa castige aceasta mica bucata de uscat, care are insa o importanta economica extraordinara.

Astfel, din surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, am aflat ca Guvernul roman a incheiat un acord deosebit de avantajos cu compania TotalFinaElf, careia romanii i-au acordat in 1998 licenta pentru prospectarea si exploatarea sectorului continental din Marea Neagra. TotalFinaElf este un gigant al industriei petroliere, cu o cifra de afaceri care depaseste chiar PIB-ul Romaniei.

Conform surselor noastre, TotalFinaElf este extrem de interesata de exploatarea resurselor de petrol si gaze naturale care se gasesc pe platforma marina a Insulei Serpilor, ceea ce demonstreaza existenta unor mari zacaminte naturale in aceasta zona.

Aceleasi surse ne-au dezvaluit natura contractului, in urma caruia Romania si-ar putea satisface un sfert din necesarul intern de petrol fara a „misca un deget“.

Astfel, este vorba de un contract-beton, prin care statul roman se angajeaza sa ofere dreptul de exploatare a zacamintelor catre TotalFinaElf, daca aceasta companie reuseste sa sustina un lobby suficient de puternic pentru ca Romania sa poata recastiga insula.

In urma recastigarii insulei de catre Romania, compania petroliera va primi dreptul de exploatare a zacamintelor pe o perioada de 49 de ani, fiind obligata sa plateasca Romaniei, sub forma de redeventa, o cota parte din petrolul extras.

Acest contract este deosebit de avantajos pentru Romania din cateva motive. Primul ar fi acela ca, fara sa cheltuiasca nici un ban, tara beneficiaza de un lobby extrem de eficient pe langa ONU (un lobby pentru care, altfel, ar trebui sa plateasca imens).

In al doilea rand, Romania nu va plati nici un leu pentru extractia propriu-zisa, instalarea platformelor maritime si exploatarea ramanand in grija companiei TotalFinaElf.

In al treilea rand, un simplu calcul economic, bazat pe estimarile secrete asupra cantitatii de petrol ce ar putea fi extrasa, demonstreaza faptul ca, conform contractului care stipuleaza ca TotalFinaElf trebuie sa plateasca anual Romaniei o redeventa de 10% din petrolul extras, va fi acoperit practic un sfert din necesarul intern de petrol. Fara ca Romania sa “miste un deget”.

Si asta in conditiile in care expertii in resurse naturale sustin ca, in circa 50 de ani, resursele continentale de petrol ale Romaniei se vor epuiza.

In termeni economici, contractul dintre Romania si TotalFinaElf se numeste “comision de succes”. Daca Romania va recastiga insula, atunci ne vom putea baza pe un aport substantial de petrol, datorat colosului franco-belgian.

De altfel, conform surselor noastre, interesul companiei pentru extractia acestor zacaminte este legitim, surse din interior dezvaluindu-ne faptul ca prospectiunile firmei au demonstrat existenta unor resurse extraordinare.

Verdictul este imprevizibil

Chiar daca se pregateste pentru un proces greu, diplomatia romana recunoaste faptul ca decizia instantei nu va fi univoca in favoarea uneia sau a alteia dintre parti. Bucurestiul recunoaste ca verdictul final este imprevizibil. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca sesizarea justitiei necesita cheltuieli.

Potrivit unor calcule preliminare, suma s-ar putea ridica la 10 milioane de dolari, si chiar peste. Romanii stiu ca autoritatile de la Kiev sunt dispuse la un compromis rational, fiind gata sa discute ce suprafata din falia continentala si din zona economica exclusiva va ocupa Insula Serpilor. Cu toate acestea, diplomatia romana marsaluieste consecvent catre Haga.

O chestiune de prestigiu

Evident, nu este doar simpla nedorinta de gasire a unui compromis. Experienta tratatului privind regimul frontierei de stat dintre Ucraina si Romania si povestea legata de tratatul politic de baza au demonstrat ca Puterea de la Bucuresti poate merge spre adoptarea unor decizii politice.

Dar, dupa ce in 2003 a fost confirmata linia granitei de stat dintre cele doua tari, existenta din vremurile URSS, apararea pretentiilor lor initiale in negocierile cu privire la delimitarea spatiului marin a devenit o chestiune de prestigiu pentru oficialitatile romane.

Acelasi lucru este urmarit si de o serie de politicieni din randul opozitiei, care nu inceteaza sa aminteasca faptul ca, timp de 20 de ani, Romania nu a cedat in aceasta chestiune in fata Uniunii Sovietice.

23 de runde de negocieri

Prin urmare, orice abatere de la pozitia initiala ameninta elita la putere cu serioase pierderi politice in interiorul tarii. Inaintea alegerilor prezidentiale din Romania, nu este in interesul conducerii romanesti sa-si asume resposabilitati, adoptand o hotarare impopulara. In aceste conditii, Tribunalul International ONU constituie un fel de paratrasnet pentru nemultumiti.

Motivul oficial pentru care va fi sesizata instanta de la Haga o constituie absenta oricaror progrese in negocierile bilaterale, posibilitate prevazuta de articolul 4 al acordului anexa la tratatul de baza.

Una dintre problemele unde diplomatii nu au reusit, dupa 23 de runde de negocieri, sa ajunga la un consens este stabilirea punctului de pornire pentru delimitarea faliei continentale si a zonelor economice exclusive ale celor doua tari.

Kievul nu este pregatit decat psihologic pentru un proces

Avand in vedere datele problemei, Tribunalul de la Haga va trebui, probabil, sa elaboreze o metodologie speciala, care sa tina cont de parerile formulate de ambele parti, de liniile, principiile, circumstantele deosebite, conditiile geografice concrete si geopolitice, precum si de obligatiunile internationale.

Conform publicatiei ucrainene citate mai sus, din punct de vedere psihologic, Kievul este pregatit pentru Haga. Dar, oare, este el pregatit pentru o dezbatere practica juridica? Se pare ca nu. Din cauza lipsei de fonduri, a mijloacelor necesare angajarii de juristi – internationalisti, de experti.

Ucrainenii spun: “Ne-am dori sa credem ca, in studierea cazului, Tribunalul International se va ghida dupa normele de drept. Nu trebuie insa igonorat factorul politic si care are influenta lui. In ultima instanta, Romania este membru NATO si candidat la UE. Ca atare, Bucurestiul se va stradui la maximum sa puna in miscare mecanismele acestor organizatii.

De cat succes se va bucura diplomatia romana o demonstreaza ultima reactie a Uniunii Europene la contruirea de catre Ucraina a canalului navigabil in Delta Dunarii. De aceea, Kievul trebuie sa-i contacteze nu doar pe judecatorii de la Haga, dar si pe functionarii de la Bruxelles.

Si sa nu uite ca un astfel de proces, fie el si metoda civilizata de rezolvare a problemelor divergente, poate dauna serios relatiilor ucraineano-romane”.

Clauzele principale ale acordului de lobby

Conform unor surse din serviciile secrete, suntem in masura sa va prezentam in exclusivitate clauzele acordului de lobby dintre Romania si TotalFinaElf:

*Obiectul acordului il constituie efectuarea demersurilor de lobby prin mijloace specifice, in vederea recuperarii de catre Romania a Insulei Serpilor si a apelor teritoriale aferente *In cazul in care acest punct se indeplineste, Romania se obliga sa puna la dispozitia TotalFinaElf zacamintele de petrol de pe platforma insulei, in vederea exploatarii pe o perioada de 49 de ani *Investitia va

apartine exclusiv companiei, de la studiile preliminare si pana la exploatare *Romania va primi din titeiul extras o cota anuala de 10% (un sfert din necesarul intern de petrol) *Intreaga investitie revine statului roman dupa 49 de ani.

Posibila destinatie turistica

In afara importantei economice, Insula Serpilor ar putea deveni o destinatie turistica de prima mana a Romaniei. Desi e intinsa pe o suprafata relativ mica, avand un relief stancos, insula poate fi o destinatie exotica pentru oamenii cu bani.

Dat fiind ca, din Constanta, pe insula se poate ajunge in trei sferturi de ora cu vasul de croaziera, aici se pot construi cateva vile pe colinele stancoase, ce pot atrage mii de turisti ahtiati dupa destinatii neobisnuite. Un alt element de atractie este dat de mitologia locului: conform unor legende stravechi, pe Insula Serpilor s-ar gasi, bine ascuns, mormantul miticului erou Ahile.

De asemenea, unele studii – mai mult sau mai putin fanteziste, dar care ar putea fi folosite in interes turistic – afirma ca in aceasta zona s-ar afla misterioasa Atlantida.

Baza militara ucraineana

Insula Serpilor a facut parte din soclul continental al Dobrogei. Este situata la est de gurile Dunarii, in Marea Neagra, in dreptul orasului-port Sulina, la o distanta de aproape 45 km de uscat. Insula are o suprafata de 17 hectare si o circumferinta de 1.973 m, cu o forma neregulata. Lungimea insulei, de la nord la sud, este de 440 m, iar pe directia sud-vest, de 662 m.

Adancimea marii, in jurul insulei, este cuprinsa intre 4 si 25 m.

In prezent, statiile de radiolocatie aflate pe insula executa cercetarea aeronavala la mare distanta. Cercetarea spatiului aerian se poate executa intr-un perimetru ce cuprinde Marea Neagra si Marea Mediterana, pana la coastele Libiei. Rezultatele cercetarii sunt transmise unui punct de conducere. Tot aici se stocheaza informatiile nucleare intercontinentale de pe teritoriul ucrainean.

Tot pe insula sunt amplasate statii de bruiaj si ascultare atat a convorbirilor in fonie, cat si a celor prin cablu. Pe insula este dislocata o garnizoana militara cu mai multe subunitati independente, care deservesc un heliodrom, un miniport militar, statii de radiolocatie, depozite, instalatii energetice, un far si sistemul de paza si aparare a granitelor de stat ale Ucrainei.

Canalul Bastroe contra Insulei Serpilor

In ultima perioada, dupa semnarea Tratatului de baza, intre Romania si Ucraina s-au declansat cateva controverse diplomatice, aparent fara nici o legatura intre ele. Cele mai importante sunt situatia minoritatii romane din tinuturile Herta si Bucovina de Nord, precum si constructia Canalului Bastroe in Delta Dunarii.

Daca prima dintre ele nu a beneficiat de o “publicitate” agresiva, problema canalului a fost una extrem de mediatizata, ea ajungand la arbitrajul Uniunii Europene. Din surse anonime din MAE am aflat ca partea romana ar putea conditiona acordul privind construirea Canalului Bastroe de retrocedarea Insulei Serpilor.

Acest demers are o logica perfecta, dat fiind ca tara noastra are de ales intre a pierde in ambele chestiuni si a castiga una dintre ele prin “negocierea” celeilalte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro