Sari direct la conținut

Strategia OMV pentru Petrom

BBC

Noul proprietar al Petrom a declarat ca vanzarea companiei este si in interesul european al Romaniei.

Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer a dat asigurari ca pretul benzinei nu va creste cel putin nu in perioada urmatoare.

„Nu vom creste pretul petrolului imediat pentru ca suntem constienti ca productia de petrol este foarte importanta pentru toata economia romaneasca, iar rata inflatiei este importanta pentru integrare” a declarat la BBC presedintele OMV.

„Trebuie sa fim atenti. Preturile sunt intr-adevar mai mici decat cele de pe pietele vest europene, dar, ceea ce trebuie sa facem ponderat este o ajustare a pretului pas cu pas. Nu insa totul peste noapte” a spus domnul Ruttenstorfer.

Presedintele OMV recunoaste ca aceasta politica a pasilor marunti, in ceea ce priveste cresterea pretului petrolului, afecteaza interesele companiei. Dar are siguranta ca nu pentru mult timp.

Privatizarea si concedierile

Pana acum SNP Petrom a lucrat cu un numar mare de angajati. Se presupune insa ca privatizarea ar implica si un proces de disponibilizare.

Politica de resurse umane agreata de OMV, aduce in prim plan o productivitate realizata cu cat mai putini angajati.

Rezervat, Wolfgang Ruttenstorfer spune ca si acest lucru se va intampla in urmatorii ani, dar „nu se va intampla peste noapte. E un proces care se va petrece in urmatorii ani. Nu stiu cand vor avea loc primele concedieri. Abia am inceput discutiile. Nu este momentul sa vorbim acum despre asa ceva”.

Asa cum declara presedintele OMV, in materie de disponibilizari se va cauta o solutie sociala acceptabila si pentru salariati si pentru actionari. De altfel, situatia salariatilor va fi discutata si de pe pozitia celor 8 procente pe care Guvernul le vor vinde sindicatului.

Numai ca, presedintele OMV solicita fair play din partea autoritatilor romane. „Daca Guvernul va vinde cu pretul cu care ni le-a vandut noua e in regula. Ne convine sa impartim riscul si sansele cu sindicalistii.”

Presedintele OMV a mai spus in interviu la BBC ca integrarea Romaniei cat mai repede este un atu, atat pentru Romania, cat si pentru toate tarile Uniunii Europene.

„Romania, este, dupa Polonia, cea mai mare tara, este de asemenea, geografic vorbind o tara strategica si de aceea cred ca se poate vorbi de un real interes al Uniunii pentru integrarea Romaniei. Probabil, guvernul austriac va sustine acest efort”, a mai declarat Wolfgang Ruttenstorfer.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro