Sari direct la conținut

O „gluma” nedemocratica

Evenimentul Zilei

Cu citeva saptamini in urma, imediat dupa congres, unde a fost ales aproape in unanimitate, Gigi Becali era furios. De ce nu l-au votat cu totii, din moment ce a cheltuit din banii sai?! El a platit, el s-a ocupat de relansare, el a adus personalitati, ce mai vor? Gigi Becali chiar nu intelegea cum este posibil ca el sa si plateasca, sa si organizeze, si la urma sa nu fie votat.

Pai, ce fel de treaba este asta?! Presedintele PNG, in mirarile sale de tip Sechelariu, chiar percepea voturile impotriva ca un atentat la eforturile sale.

Numai ca i se par un gest impotriva bunului-simt n-a spus! Culmea este ca acel comandament de campanie, micul mercenariat ideologic strins la virful PNG, nu are pe cineva mai de Doamne-ajuta sa-i spuna lui Gigi Becali ca un partid politic nu e nici club de fotbal, nici sereleu de tip “impex”. Regulile dupa care functioneaza sint diferite. Sau ar trebui sa fie.

Un om nu poate decide de unul singur totul intr-un partid (decit daca a ajuns intr-o situatie asemanatoare cu Nicolae Ceausescu). Din salariul membrilor de partid nu poti sa tai! Nu poate fi nici marit pentru ca nu exista. Deciziile se iau pe baza votului. Cei mai putini se supun deciziei majoritatii. Asta este esenta democratiei.

Si pentru ca au alta parere nu sint nici condamnati, nici exclusi, nici prigoniti.

Probabil ca Gigi Becali n-a auzit de toate acestea. Nici Dan Pavel n-a izbutit sa-l lumineze. Iar concurentii Partidului Noua Generatie, mult prea ocupati cu organizarea sau cu autodefinirea, au scapat din vedere discursul proprietarului de club fotbalistic si partid politic.

De fapt, Gigi Becali spunea, in putine cuvinte, ceva despre esenta partidului sau: o grupare de interese, constituita circumstantial, fara regulile scrise si nescrise ale vietii intr-un partid politic. Ce mai tura-vura! Dupa spusele lui Gigi Becali, cele mai multe in vazul tuturor, avem de-a face cu o formatiune nedemocratica.

Privit mai atent, Partidul Noua Generatie reprezinta investitia si initiativa unui singur om (semanind din acest punct de vedere cu Partidul Umanist Roman, fondat, condus si administrat de Dan Voiculescu). Modul in care Gigi Becali vede conducerea treburilor publice nu are nimic comun cu democratia. Seamana mai degraba cu viziunea unui despot fotbalistic.

Dar nu minios, ci credincios, gata sa indure chiar si cele mai dure pedepse cind nu gaseste nici o explicatie la nesocotirea legilor in vigoare.

Nu stiu daca ati observat ca partidul lui Adrian Nastase n-a prea avut obiectii la ideologia si comportamentul lui Gigi Becali sau ale PNG.

Daca luam in calcul faptul ca unii dintre maharii PSD au fost pomeniti de mai multe ori in legatura cu “partidul Gigi”, chiar putem sa formulam o intrebare legitima: este Partidul Noua Generatie o formatiune politica in adevaratul sens al cuvintului? Respecta el spiritul si litera legii partidelor politice din Romania? Sau avem de-a face cu o grupare nepolitica, impinsa cu forta in

joc pentru a discredita adversarii, pentru a perturba disputele, pentru a deturna electoratul?

Partidul Gigi seamana cu o jonglerie. Dupa tintele atacurilor sale, dupa sedii, dupa promovare, dupa limbaj, dupa relatiile presedintelui fotbalo-politician, el trebuie identificat si tratat ca atare. Gluma aceasta politica, in spatele careia se afla o tarasenie, este de natura nedemocratica si ascunde ceva periculos!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro