Sari direct la conținut

Senatorul Adrian Paunescu a refuzat sa o infieze pe fata nenorocita de sotia sa

HotNews.ro

Tambalaul creat in jurul numelui poetului Adrian Paunescu in ultima perioada trebuie sa aiba un final. Nu de alta, dar s-a consumat prea multa cerneala pentru un subiect care nu poate fi catalogat decat ca o mare tragedie, pe care nimeni nu i-ar dori-o nici macar dusmanului.

Reuniti de dimineata in obisnuita sedinta de sumar, nevoia ca acestui “scandal” creat in jurul lui Paunescu sa i se puna punct i-a facut pe redactorii ziarului nostru sa gandeasca o varianta prin care, pe de o parte, fetita in varsta de de 15 ani lasata orfana de ambii parinti de nesabunta sotiei se natorului, sa fie salvata, iar, pe de alta parte, Adrian Paunescu sa isi dovedeasca

sinceritatea amaraciunii declarate in fata presei si sa isi continue cariera politica.

Mass-media l-au tocat fara mila pe senator in zilele care au urmat tragicului accident. Atacuri grave si, poate, inumane a trebuit sa indure poetul. Si ziarul nostru a scris despre nenorocire, dar ne-am ferit sa dam verdictul “vinovat” pentru Paunescu. Am incercat sa nu ne includem in corul asa-zisilor denigratori ai politicianului.

Am prezentat doar teorii ale specialistilor de imagine care au apreciat ca tragedia in care a fost implicata sotia senatorului are toate caracteristicile unei lovituri negative de imagine, lovituri in urma careia Adrian Paunescu va fi scos in afara scenei politice.

Spuneam atunci, la doua zile dupa accident, ca teoria noastra nu are nimic incriminatoriu la adresa poetului, ci doar reflecta perceptia acestui tip de accident, unul provocat de sotia unui demnitar, care, aflata la volanului unui Jeep, intra intr-o Dacia si omoara trei oameni.

Din cauza socului, poetul nu a trecut pe la spital

Dupa avalansa de atacuri la adresa sa, Paunescu a iesit intr-o conferinta de presa pentru a se disculpa de acuzatiile care, pe drept sau nu, i s-au adus legate de accidentul cu pricina. “Ma aflu intr-o situatie ilogica , in care eu trebuie sa merg cu capul plecat, desi nu am facut nimc”, declara atunci Paunescu.

De asemenea, senatorul a tinut sa se disocieze de fapta sotiei sale, lasand sa se inteleaga ca nu se mai afla in relatii bune cu aceasta de mai bine de zece ani.

Tot atunci, poetul spunea ca nu a trecut pe la spital, pentru a vedea starea in care se afla sotia si fiica sa, dar si adolescenta Silvia Burla, pentru ca din cauza accidentului a suferit un soc, dupa care nu a mai putut sa iasa din casa.

Adrian Paunescu a ratat ocazia de a fi om

Ca urmare, am indraznit noi sa avansam o ipoteza , senatorul este singurul in momentul de fata care poate rezolva situatia, astfel incat fetita ramasa orfana sa poata trece mai usor peste pierderea familiei, senatorul sa nu fie perceput si el ca un ucigas si astfel sa dea peste nas tuturor celor care “ii vor raul”, asa cum lamenta acesta la conferinta de presa.

Are Adrian Paunescu intentia de a o infia pe Silvia Burlan, fetita in varsta de 15 ani ramasa orfana din cauza sotiei sale?

Dupa mai multe incercari ratate ( am vorbit su secretara si cu soferul), am reusit sa il contactam telefonic chiar pe senator. Evident deranjat de intrebarea noastra, Adrian Paunescu ne-a spus ca nu are o asemenea intentie. “Caut o solutie acum. Nu este vorba de asta, nu m-am gandit in mod punctual la aceasta varianta.

Vreau sa o ajut sa simta ca are o familie, dar lucrurile abia se aseaza”, ne-a declarat Adrian Paunescu.

Dupa un acces de furie cauzat de subiectul abordat, senatorul s-a calmat si si-a reluat discursul tinut si saptamana trecuta, la singura conferinta de presa pe care a avut-o dupa accidentul mortal provocat de Carmen Paunescu. “Credeti-ma, fac tot ce depinde de mine, vreau ca fetita sa simta ca are o familie…”.

Sigur, nu Adrian Paunescu i-a omorat pe parintii si pe sora Silviei. Sigur, nu este vinovat de nenorocire. Dar si suferinta mimata si lacrimile false precum niste flori de plastic aruncate pe un mormant sunt condamnabile. La fel si incercarea de a umili cu 50 de milioane de lei durerea unor oameni.

Adrian Paunescu a refuzat ideea nostra, prin care, nu ne-am propus defel sa ii testam sinceritatea compasiunii. Senatorul nu a inteles care este miza unui gest uman pe care ar fi putut sa accepte sa il faca: o viata mai buna pentru Silvia, liniste sufleteasca pentru “indureratul” poet si salvarea imaginii publice a senatorului Paunescu.

Poate ca nici adolescenta nu ar fi dorit sa fie infiata de el, poate nici rudele acesteia nu si-ar fi dat acceptul…Gestul sublim de omenie al Poetului, al Senatorului Adrian paunescu ar fi ramas.

Asa insa, el a dovedit insa o grija de neinteles intr-o asemenea situatie pentru bunurile sale pentru ca, desigur, daca ar fi dorit sa o infieze pe micuta orfana ar fi insemnat ca este dispus sa isi imparta si averea cu ea.

Adrian Paunescu este recunoscut ca fiind un om foarte bogat, avand sute de metri patrati de teren intravilan, o vila in stada Dionisie Lupu, una, la Craiova, Fundatia Paunescu si o masina in valoare de 100 de mii de Euro, Toyota Landcruiser.

Asemenea gesturi nu se fac, a gandit probabil senatorul, cu o straina. In situatii limita se fac totusi gesturi decisive, nu surogate. Senatorul ar fi trebuie sa dovedeasca faptul ca este capabil de dovezi sigure, nu promisiuni ce vor fi uitate in cateva luni.

Pentru a doua oara, dupa 1990, Adrian Paunescu a ales sa joace, prost, rolul cabotinului, al victimei unui concurs de imprejurari. In 1990, al revolutiei, acum, al fatalitatii.

Caseta

Imediat dupa accidentul mortal provocat de Carmen Paunescu, Stirea Zilei a publicat un articol in care specialisti in imagine dadeau ca sigura scoaterea din viata politica a senatorului Adrian Paunescu. “Psihologia receptarii acestui tip de accident duce la intarirea imaginii negative, creand aversiune impotriva celui care a provocat accidentul”, precizam atunci.

Motivele care erau luate in considerare de specialisti erau de trei tipuri: a) Sotia poetului conducea un Jeep, in contrasat cu imaginea de aparator al celor saraci promovata de Paunescu b) Carmen Paunescu a incalcat reguli clare de circulatie, ceea ce creaza imagine aunei persone obisnuite sa nu respecte regulile c) Ghinionul a facut ca masina tamponata sa fie o Dacia, considerata masina celui

sarac

Ulterior, puncte de vedere ale unor renumiti editorialisti au confirmat ipoteza prezentata de noi.

La data de 2 august, Cristian Tudor Popescu scria in “Adevarul”: “Acum, cand o consoarta de senator se repede cu gipanul lansat la 140 km/h direct intr-o Dacie nevinovata, care circula regulamentar, fara sa deranjeze pe nimeni, nefericitii din Dacie mor ca puii de gaina, iar madam senator scapa cu ceva fracturi.

De ce intra madam senator berbeceste in cine se nimereste? De ce nu numai burdihane cu trei randuri de gusi, cu barba sau fara, fac partie imprejur la volanul gipanului, dar si dudui subtiri, blondute, rujate intens, sunt fiare cand au sub buci un 4×4? Este vorba de sentimentul romanesc al fiintei in gip. Vehiculul asta e inalt si greu. Te sui si te uiti de sus la gandacii care misuna in trafic.

De asemenea, pe 3 august, Cornel Nistorescu publica in Evenimentul Zilei un editorial pe acelasi subiect din care prezentam cateva paragrafe:

“Se poate intampla oricui! In acelasi timp, cele cate i s-au intamplat lui Adrian Paunescu nu i se pot intampla oricui. Si asta nu neaparat multumita talentului, cat si din cauza personalitatii sale distorsionate.

Intr-un fel, chiar nu merita sa extindem sentimentele pe care le avem fata de cel mai important lingau al lui Nicolae Ceausescu (dar si al lui Ion Iliescu si Adrian Nastase) si asupra copiilor si rudelor sale.

Adrian Paunescu este un caz literar, un caz politic si unul patologic! Faptul ca intr-un moment tragic nu are puterea nici sa-si ceara scuze, nici sa apara macar, incercand sa se apere cu o poezie si cu misia civica a sotiei lui de distribuitoare a scrisorilor cetatenilor, ma face sa cred ca Adrian Paunescu nu intelege nici acum nimic. Vin alegerile si el trebuie sa se pregateasca de lupta.

Acest incident il incurca putin. In rest, versuri pe banda rulanta!

Diferenta enorma intre poetul de curte si omul Adrian Paunescu a scapat multora. Decenii la rand, oamenii au confundat unele poezii ale sale cu caracterul insului. Din pacate, felul in care se poarta autoritatile din Dolj ne lasa sa credem ca aceasta regretabila confuzie este acum intretinuta cu buna stiinta!”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro