Sari direct la conținut

Noi atacuri la Najaf, in deschiderea negocierilor

BBC

Intre timp, militiile siite si autoritatile religioase urmeaza sa reia discutiile privind predarea moscheei Imamului Ali, ocupata de suporterii lui Moqtada al-Sadr.

Rebelii inca detin controlul asupra lacasului si, potrivit corespondentului BBC Alastair Leithead, care a reusit sa intre in moschee, nici unul dintre cei aflati inauntru nu este inarmat.

Lacasul nu a fost distrus-minaretele sunt inca in stare buna si nu se poate observa vreo stricaciune evidenta in interiorul moscheei.

Alte evenimente in Irak

•O masina capcana a explodat la Baquba, 65km nord de Bagdad, ucigand doua persoane. Pare sa fi fost un atac a carui tinta era un oficial local.

•Doi ziaristi francezi au fost dati disparuti si au aparut temeri ca si un reporter italian a fost rapit. Cadavrul translatorului sau a fost gasit langa Najaf.

Obstacole in calea negocierilor

Se estimeaza ca in moscheea Imamului Ali se gasesc in jur de 1000 de sustinatori ai clericului radical siit Moqtada al-Sadr, iar luptatorii din armata lui Sadr, armata Mehdi, ocupa pozitii pe strazile din Najaf, ascunzandu-se si in marele cimitir din oras.

Peste 1000 de sustinatori ai clericului Sadr, neinarmati, ocupa moscheea

Nu e limpede unde se afla clericul Moqtada al-Sadr.

Un purtator de cuvant al sau declara sambata ca discutiile privind predarea moscheei ocupate au esuat.

Ei vor sa predea cheile lacasului numai Marelui Aiatolah Ali al-Sistani si i-au cerut acestuia sa trimita o delegatie care sa faca inventarul obiectelor pretioase din moschee.

Moqtada al-Sadr vrea sa se asigure ca oamenii lui nu vor fi acuzati ca au furat vreun lucru din moschee, a precizat purtatorul sau de cuvant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro