Sari direct la conținut

Olanda – Cehia 2-0

HotNews.ro

Furati ca-n codru!

Primul derby al grupei noastre a fost decis aseara de norocul lui van Basten si de arbitrajul lui Markus Merk. Olanda – Cehia a devenit un clasic al fotbalului european, aseara, pe superba arena din Amsterdam, consumindu-se episodul 10. Patru dispute au avut loc in doar ultimele 18 luni.

Per total, olandezii nu cistigasera decit o singura data, asa ca e de explicat nervozitatea ce domnea in tribune inainte de startul meciului. In pofida absentelor numeroase din cele doua tabere, parca un pic mai grele in tabara ceha, fanii Olandei, toti imbracati in portocaliu, au asteptat incordati meciul de debut din preliminariile CM 2006.

Incordati, pentru ca Marco van Basten era abia la primul meci oficial din scurta sa cariera de antrenor, iar precedentele doua amicale nu s-au terminat convingator. Incordati pentru ca amintirea acelui 3-2 de pomina de la EURO este inca proaspata aici la Amsterdam, si in fine, incordati pentru ca startul de meci n-a fost unul de natura sa confirme.

Van Hooijdonk, mutare inspirata

Mai legati si mai siguri pe ei, cehii au etalat acelasi joc frumos ca la EURO. Citeva ocazii uriase, scoase din joben de Rosicky si compania, au adus la tacere galagiosul public de pe Arena. Doar ca in fotbal, aproape inevitabil, ocaziile se razbuna. Si de inscris au facut-o gazdele, prin veteranul Van Hooijdonk, a carui titularizare n-a prea inteles-o nimeni in Olanda.

Cu 1-0 la pauza, van Basten facuse deja primul pas catre un debut fericit. Al doilea pas l-a facut arbitrul. Neamtul Markus Merk a judecat strimb in doua rinduri, prejudiciindu-i grav pe elevii lui Karel Bruckner. Mai intii, Baros a scapat singur catre poarta, insa a fost tras subtil de tricou de catre Ooijer. Nici rosu, nici lovitura libera.

Apoi, in minutul 83, acelasi Baros a fost faultat in careu. Nici galben, nici penalty. Si, inevitabil, la un minut distanta, acelasi Van Hooijdonk a facut mat apararea Cehiei, stabilind scorul final la 2-0. mihai.morcovescu@prosport.ro

ProSport – 9 septembrie 2004

Cum stam noi, stiam. Maximum de punctaj dupa 3 meciuri in aceste preliminarii. Dar cu adversare oarecum de mina a doua, Finlanda si Macedonia, si de nici o mina, Andorra. Cum stau contracandidatele noastre la calificare, am vazut aseara. Si nu ne e bine deloc. Olanda si Cehia au aratat, in majoritatea timpului, un fotbal mult superior celui practicat de noi in ultima perioada.

Ne-am fi dorit o remiza. N-a fost sa fie.

Daca Olanda e un obstacol oarecum indepartat, pe oaspeti i-am studiat mai in profunzime. Si am ramas cu mai multe intrebari, la care trebuie sa raspunda Iordanescu. Cine-l va tine pe Koller, cine-l va bloca pe Baros, cine-l va opri pe Rosicky? Dar si cine va putea profita de clarele momente de panica ce deseori apar in defensiva lor?

In prima jumatate de ceas am tot inghitit in sec doar privindu-i pe cehi si gindindu-ne la ce ne asteapta pe noi, peste o luna. Cehii se aparau exact si contraatacau devastator. Ratau ocazii consecutive din situatii de unu contra unu cu Van der Saar, dind impresia ca stapinesc jocul, pe fondul unei asezari riscante intr-un fel a lui Marco van Basten.

Noul selectioner olandez a inceput cu 3 fundasi si 3 fotbalisti de atac, cu Van Hooijdonk in centrul ofensivei, cu Davids, noul capitan, tras in stinga si cu Van der Vaart pe post de regizor.

Si tocmai cind ne minunam mai tare, olandezii ne-au aratat ca nici cu ei nu ne va fi deloc usor. Un-doi nimicitor Sneijder-Van der Vaart, marca Ajax asadar, unde Lobont isi tine degetul mijlociu doar pe banca de rezerve, pasa simpla spre Van Hooijdonk si gol de placere al atacantului lui Fenerbahce. Parca putem respira mai lejer, nu-i dracul chiar asa de negru. Si nici fundasii cehi de netrecut.

Dar atacantii? Urma sa vedem la lucru si latura ofensiva a reprezentativei lui Karel Bruckner, nevoita acum sa caute golul egalizator. Si iar ne-au luat cu asalt gindurile negre, la lovitura de cap a „balaurului” Koller, din centrarea impecabila a lui Baros, oprita doar de transversala. Ca un tavalug, „furia ceha” isi impingea adversarul metru cu metru spre careul lui Van der Saar.

Bruckner scoate un mijlocas defensiv, Hubschman, si baga unul ofensiv, Vachousek. Van Basten raspunde cu o mutare identica, dar in celalalt sens, Van der Vaart cu Boulahrouz.

Si totusi golul n-a venit, situatie pe care o dorim perpetuata macar in urmatorul lor meci. Trebuie spus insa, pe fondul unei prestatii cel putin dubioase a arbitrului Markus Merk. Neamtul, dentist de profesie, le-a aplicat un tratament fara anestezie cehilor, cele doua momente pe care le puteti vedea alaturat aratind limpede cam care e protejata grupei.

Iar ca rana sa fie si mai adinca, Van Hooijdonk face 2-0, din nou singur cu portarul Ceh, din nou dupa o gafa a apararii oaspetilor. Rezultatul e final.

Cehii au pierdut o batalie importanta, iar impresia generala e ca au fost flagrant defavorizati. Acum sint furiosi. Ar trebui sa ne temem?

4 ani au asteptat olandezii o victorie in fata cehilor. Ultima, si singura reusita de batavi in cele 7 intilniri directe precedente, fusese la Euro 2000, pe 11 iunie, cind tot la Amsterdam Portocala a invins cu 1-0

FAZELE MECIULUI

Merk a gresit de doua ori, favorizindu-i pe batavi

Doua momente au hotarit probabil soarta meciului, iar arbitrul german Markus Merk a fluierat de fiecare data in favoarea gazdelor. In minutul 63, Rosicky a pasat perpendicular, direct spre Baros, care, desi cu Heitinga in spate, a reusit sa preia spre poarta adversa. Ar fi scapat singur cu Van der Sar, intr-o pozitie clara de gol, daca fundasul olandez nu l-ar fi agatat cu mina stinga.

Baros a cazut, dar Merk a facut semn ca jocul sa continue, desi fault a fost. Era lovitura libera si cartonas rosu Heitinga, ultimul aparator in aceasta faza.

In minutul 83, la un nou atac al cehilor, Baros l-a depasit pe De Jong pe aripa dreapta si a patruns in careu, la citiva metri de tusa. Neexperimentatul batav, 19 ani, s-a aruncat in alunecare. N-a atins mingea, in schimb i-a agatat piciorul lui Baros. Penalty clar! Din nou, Merk a uitat fluierul in buzunar.

Si, la actiunea imediat urmatoare, Kuijt a centrat de pe dreapta si Van Hooijdonk a inscris pentru 2-0. Merk a gresit, a doua oara. Zadarnic au protestat cehii. Nu s-a schimbat nimic. Pierdusera partida. y Theodor Jumatate

Olandezii recunosc

La citeva minute dupa partida, cotidianul „De Telegraaf” oferea deja cititorilor sai pe pagina de Internet cronica intilnirii. Si nu ezita sa admita ca „scorul, acest 2-0 de pe tabela, nu reflecta exact situatia din teren. Oranje a evitat printr-o mica minune un egal si n-ar fi fost surprinzatoare nici chiar o infringere. Cehii au avut multe ocazii, dar fazele de gol nu modifica rezultatul.

Ei cu ocaziile, noi cu golurile”. „De Telegraaf” a mai scris: „Dupa pauza, atacul nostru aproape n-a existat. Jocul a avut o singura directie, traficul fiind aglomerat spre poarta lui Van der Sar. Insa arbitrul german n-a fluierat impotriva echipei lui Van Basten. Secerarea lui Baros nu s-a transformat intr-un penalty si primele trei puncte au fost asigurate”. y Theodor Jumatate

„Sa fim mindri de o victorie in fata unui adversar foarte puternic. Stiam ca risc jucind cu 3 aparatori, dar am riscat. Imi felicit jucatorii, s-au luptat ca niste lei”

Marco van Basten, selectioner Olanda

„Am jucat foarte bine, dar, tipic cehilor, am ratat ocaziile create. Insa e strigator la cer cum au fost opriti baietii mei la citeva mingi de gol. Arbitrul n-a dat avantaj decit aparatorilor olandezi”

Karel Bruckner, selectioner Cehia

OLANDA – CEHIA 2-0

(Van Hooijdonk 33, 84)

OLANDA: Van der Sar – De Jong, Heitinga, Ooijer – Van Bommel, Sneijder, Van der Vaart (64 Boulahrouz), Davids – Kuijt, Van Hooijdonk (86 Van Bronckhorst), Castelen (74 Makaay). Antr. M. van Basten

CEHIA: Cech – Jiranek (58 Grygera), Ujfalusi, Bolf, Jankulovski – Heinz, Hubschman (62 Vachousek), Rosicky, Tyce (76 Lokvenc) – Koller, Baros. Antr. K. Bruckner

A arbitrat Markus Merk (Germania)

Gazeta sporturilor – 9 septembrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro