Sari direct la conținut

Facilitati conditionate pentru IMM-uri

Ziua

Intreprinderile mici si mijlocii care doresc sa beneficieze de fonduri de la buget, in limita sumelor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii privind natura capitalului, obligatiile bugetare si situatia juridica.

Guvernul a aprobat recent, printr-o hotarare, programul pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor prin fonduri in limita sumelor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit.

Firmele trebuie sa aiba un capital social integral privat, sa respecte conditiile de organizare si functionare impuse intreprinderilor mici si mijlocii si sa-si fi achitat la termen contributiile, impozitele si taxele catre bugetul de stat.

Firmele beneficiare trebuie, totodata, sa nu se afle in stare de faliment ori de lichidare, sa nu aiba afacerile administrate de un judecator-sindic, sa nu aiba activitatile comerciale suspendate ori sa faca obiectul unor proceduri legale pentru declararea lor in astfel de situatii, sa fi incheiat anul fiscal anterior celui in curs cu un bilant pozitiv, sa fi reinvestit partial sau in totalitate

profitul obtinut si sa nu fi aplicat amortizarea accelerata prevazuta de Codul Fiscal.

Actul normativ defineste profitul brut reinvestit ca fiind sumele utilizate pentru investitii in active corporale (echipamente tehnologice, respectiv masini, unelte, instalatii si computere) si necorporale (brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau de fabrica, precum si achizitionarea sau producerea programelor informatice), aferente obiectului de activitate.

Nu vor fi luate in calcul sumele care au alte surse de finantare decat profitul brut, precum credite, imprumuturi nerambursabile sau civile.

Executivul a renuntat la eliminarea impozitului pe profitul reinvestit dupa ce echipa Fondului Monetar International s-a declarat impotriva introducerii unei astfel de facilitati, apreciind ca masura ar fi prea costisitoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro