Sari direct la conținut

Un grup de interese a supt de la Fisc 12 milioane euro

Evenimentul Zilei

Sectia de combatere a criminalitatii organizate cerceteaza in aceste zile posibilele ramificatii ale unui dosar financiar in care un grup de interese a supt de la Fisc, in doi ani, 290,5 miliarde lei (aproximativ 8,7 milioane dolari sau 8,4 milioane de euro), sub forma rambursarilor ilegale de TVA.

Dosarul se adauga unor constatari anterioare ale organelor de cercetare penala, care descoperisera ca, in perioada 2002-2003, acelasi grup de persoane a primit de la Directiile Fiscului din Dolj, Timis si Prahova 124,5 miliarde lei (3,7 milioane dolari sau 3,6 milioane de euro), reprezentind rambursare ilegala de TVA.

Banii pleaca in Liban, Iordania, Cipru si Turcia

Dupa scandalul de la Constanta, in urma caruia a fost decapitata conducerea Directiei locale de Finante, apar alte cazuri de returnari ilegale de TVA.

Potrivit dosarului aflat in cercetare, mai multi romani si arabi s-au asociat pentru a pacali Fiscul, de la care au cerut si obtinut recuperarea de TVA, folosind ca “vectori” 50 de firme-fantoma, pe care le-au creat folosind identitati false.

Astfel, Radu Olteanu, in calitate de administrator al firmei Alcor din Botosani si al companiei oradene Modavia Impex, s-a aliat cu Mohamed Ahmet Abdrabbo Kamel, formind ceea ce autorii cercetarii penale numesc un “grup infractional organizat, specializat in infiintarea de firme-fantoma”.

Acestea au avut scopul precis de a schimba hirtii intre ele, care demonstrau, chipurile, ca fac acte de comert. Cu ajutorul unor documente false, membrii grupului au deschis conturi in banci, prin care treceau documentele false in care aratau ca vind, cumpara si platesc marfuri si servicii. Banii obtinuti din rambursarile de TVA erau fie transferati din tara, fie retrasi in numerar.

Surse apropiate investigatiei ne-au declarat ca o banca a tras semnalul de alarma, sesizind faptul ca una dintre aceste firme a deschis cont, dar nu a efectuat nici o operatiune prin el, cu exceptia incasarii unei sume de la Fisc, care era justificata ca “rambursare de TVA”.

Doua milioane de euro din Craiova

“In perioada noiembrie-decembrie 2003, firmele grupului au solicitat si au obtinut in mod ilegal de la Directia Generala a Finantelor Publice din Dolj TVA in suma de 56 miliarde lei (doua milioane de euro), prin intermediul firmelor Glucor SRL, Perguard SRL si Corsgurad SRL”, noteaza autorii raportului.

Aceste trei firme au fost infiintate de El Khouly Nashat Hussein, sub coordonarea lui Mohamed Kamel, aplicind fotografiile altor cetateni arabi pe pasapoarte italiene.

Banii primiti de la Fiscul din Craiova au fost retrasi cash de la banci de alte trei persoane. Membrii grupului au apelat si la serviciile unui alt om de afaceri de origine araba, Omar Chama, pentru a reusi sa demonstreze, in fals, ca au primit bani din plata unor exporturi.

Chama reusise, potrivit dosarului de cercetare penala, sa transfere ilegal in strainatate peste 66 milioane dolari in primele opt luni ale anului 2003.

Cu ajutorul lui, grupul coordonat de Mohamed Kamel a transferat banii obtinuti din returnari de TVA fictive prin conturile a zece firme-fantoma in Iordania, Liban, Cipru si Turcia.

N-a cazut nici un cap la directiile fiscale

O operatiune de asemenea amploare nu putea fi orchestrata fara ajutorul sau indiferenta functionarilor de la Fisc, banuiesc sursele citate. Nici oficialii Fiscului nu ignora aceasta posibilitate, dar sustin ca este nevoie de probe clare care sa dovedeasca vinovatiile.

Deocamdata, n-a cazut nici un cap dintre sefii directiilor fiscale, de unde s-au scurs milioanele de euro din impozitele si taxele cetatenilor corecti.

“Daca se dovedeste ca functionari publici ai Directiilor de Finante locale au fost implicati in derularea de rambursari ilegale de TVA, imediat ce vom fi anuntati de catre organele de ancheta vom derula verificari interne”, ne-a spus Dorin Tiganas, oficial al Autoritatii Nationale a Administratiei Fiscale (ANAF).

El a adaugat ca Fiscul va fi extrem de sever cu propriii angajati daca se vor stabili vinovatii clare. “Exemple in acest sens au mai existat si ne-am dovedit nemilosi. N-am dovedit nici o toleranta fata de un functionar public, implicat intr-o ancheta penala.

Cel mai recent caz in acest sens s-a petrecut la Calarasi, unde noi am sesizat Parchetul de pe linga tribunalul local”, a adaugat oficialul ANAF.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro