Sari direct la conținut

AVAS cauta noi cumparatori pentru Tractorul

HotNews.ro

Adevarul anunta ca 1 octombrie este ultima zi in care reprezentantii Landini mai pot deveni proprietari ai societatii Tractorul. Gardianul spune ca, datorita intarzierii de peste un an, mariajul dintre cele doua firme a esuat, astfel ca statul este nevoit sa caute alti cumparatori.

Adevarul: Maine, ultima sansa

Vineri, 1 octombrie, este ultima zi cand italienii de la Landini sunt asteptati de catre reprezentantii AVAS pentru realizarea transferului de proprietate. In momentul incheierii contractului de privatizare, in septembrie 2003, Guvernul s-a aratat foarte increzator in ce priveste seriozitatea companiei italiene.

„Firma Landini s-a angajat sa mentina, pentru urmatorii 5 ani, un numar de 3.300 de salariati si are proiecte mari cu Tractorul”, anuntau cu mare tam-tam reprezentantii fostei APAPS. De atunci a trecut un an si, desi este privatizata pe hartie, la Tractorul, noul proprietar nu si-a facut aparitia.

Cu toate ca, in ultimele doua saptamani, presedintele AVAS le-a reamintit in mai multe randuri, prin scrisori, reprezentantilor Landini ca 1 octombrie este data-limita pentru semnarea contractului, acestia nu au dat nici un semn de viata.

„In acest moment sondez piata pentru a gasi noi cumparatori pentru Tractorul. Nu consider ca este un atac asupra Landini, atat timp cat nu vine sa faca transferul de proprietate”, a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS.

Refuzand sa precizeze ce investitori se intereseaza de societatea brasoveana, el a evidentiat faptul ca „au fost multe oferte de-a lungul timpului”. Inainte de a lua o decizie finala, Ursache va discuta pe 5 octombrie cu reprezentantii sindicatelor situatia de la Tractorul. „Am posibilitatea sa promovez un act normativ, ce-mi permite sa schimb cumparatorul”, a precizat Ursache.

(Cristina Trefas)

Gardianul: Landini a abandonat societatea brasoveana

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cauta noi cumparatori pentru preluarea societatii Tractorul Brasov, dupa ce transferul de proprietate catre firma Landini, cu care a fost incheiat contractul de privatizare in septembrie 2003, a intarziat mai mult de un an, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Mircea Ursache, presedintele AVAS.

„In momentul de fata studiez piata pentru a gasi alti potentiali cumparatori. Ma intereseaza ce ofertanti sunt pe piata atat timp cat cel cu care am incheiat un contract nu vine sa faca transferul de proprietate. Nu consider ca este un atac asupra Landini”, a explicat presedintele AVAS. Ursache nu a dorit sa precizeze numele posibililor investitori la Tractorul.

„Au fost foarte multe oferte, de-a lungul timpului, pentru Tractorul, insa acum nu pot sa va dau numele ofertantilor. In data de 5 octombrie, ma voi intalni cu reprezentantii BNS si ai Cartel Alfa pentru a lua o decizie in cazul societatii Tractorul Brasov”, a mentionat seful AVAS.

El a spus ca AVAS a indeplinit toate conditiile de privatizare a societatii Tractorul si a raspuns tuturor cerintelor formulate de Landini. Una dintre acestea vizeaza schimbul de actiuni la Rulmentul si Tractorul.

Subventii de 1.300 miliarde de lei

Cei care vor cumpara tractoare vor beneficia, in acest an si in 2005, de subventii de peste 1.300 miliarde de lei. Statul subventioneaza 45% din pretul unui tractor. „Eu as fi preferat o intarziere a semnarii contractului de vanzare decat amanarea momentului in care transferul dreptului de proprietate sa fie finalizat”, a mai spus Ursache.

De asemenea, presedintele AVAS a mai mentionat ca productivitatea societatii Tractorul a crescut in ultima perioada, iar firma are o piata de desfacere stabila. Penalitatile si majorarile de intarziere la plata datoriilor istorice nu pot fi sterse insa decat in momentul transferului dreptului de proprietate, fapt care face ca bilanturile firmei sa ramane negative.

„Din cauza acestor bilanturi negative, nu se poate da nici o marire salariala. Scoaterea din lichidare ar insemna pentru Tractorul un atac violent al creditorilor, iar firma s-ar vinde in aceste conditii pe bucati”, a explicat Ursache.

„Reparam privatizari din anii trecuti”

Presedintele AVAS a mentionat ca institutia pe care o conduce incearca „sa repare” o serie de privatizari efectuate in anii anteriori.

„Am platit pana acum, in baza unor hotarari irevocabile, 346 miliarde de lei ca urmare a unor deficiente in procesul de privatizare sau post-privatizare. Astfel de situatii nu vor mai aparea. Reparam acum o serie de privatizari vechi, din anii anteriori”, a mai spus Ursache. (Stefan Etves)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro