Sari direct la conținut

Tintele BNR: leul greu si inflatia

Evenimentul Zilei

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat ieri, in primul discurs al noului mandat, ca noul consiliu de administratie are trei obiective principale in urmatorii ani: leul greu, tintirea inflatiei si convertibilitatea monedei nationale.

Obiectivul prioritar al bancii centrale va fi trecerea la leul greu incepind din 1 iulie 2005, urmat de tintirea inflatiei, care va atinge un nivel anual de 2-3a, la finalul deceniului. “Ne pregatim totodata sa desavirsim liberalizarea contului de capital si convertibilitatea deplina a leului, al treilea obiectiv important”, a spus Isarescu.

El a multumit ieri fostei echipe care a format Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). “Obiectivul unei inflatii de numai 9a in 2004 este realizabil in conditiile unei cresteri economice de peste 6a. Rezervele valutare ale BNR au depasit 10 miliarde de euro, sporind capitalul de incredere al tarii pe plan international.

Pe piata valutara este asigurata stabilitatea relativa a cursului de schimb. In anii din urma au fost curatate bancile comerciale de credite neperformante, de pierderi, asigurindu-se pregatirea sistemului bancar pentru aderarea la UE, cresterea sanatoasa a creditului si imbunatatirea intermedierii financiare”, a precizat Isarescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro