Sari direct la conținut

Amenda-record pe piata tichetelor de masa

Evenimentul Zilei

Consiliul Concurentei a amendat cu 47 de miliarde lei opt societati care emit tichete de masa

Consiliul Concurentei a amendat cu 47 de miliarde lei opt firme care emit tichete de masa, pentru incalcarea Legii concurentei. Aceasta este cea de-a doua amenda, ca marime, dupa cea primita in anul 2002 de RomTelecom, in cuantum de 405 miliarde lei. RomTelecom a atacat decizia Consiliului Concurentei la Curtea de Apel, iar litigiul inca nu s-a incheiat.

Accor Services, Bluticket Romania, Cheque Dejeuner Romania, Cuget Liber Poligraf, Hungastro, International Financial Services, Proserv si Sodexho Pass, societati care activeaza pe piata tichetelor de masa, au fost gasite vinovate de catre Consiliul Concurentei, pentru ca au fixat in comun nivelul comisionului solicitat angajatilor la un nivel de 2 la suta.

Pentru aceasta incalcare a legii, fiecare din cele opt societati trebuie sa plateasca o amenda de circa 5,8 miliarde lei. Investigatia a inceput in luna aprilie a acestui an, cind Consiliul Concurentei s-a autosesizat in urma semnalelor de alarma trase de mass-media.

“In practica europeana, acest tip de intelegere este considerat deosebit de grav, cu efecte dintre cele mai nocive asupra pietei si consumatorilor”, sustine Consiliul. Decizia de amendare a celor opt firme, luata in plenul Consiliului Concurentei, poate fi atacata la Curtea de Apel in termen de 30 de zile.

1,676 milioane de salariati primesc tichete de masa

In Romania, tichetele de masa au fost introduse in urma cu aproximativ sapte ani, dupa ce a fost aprobata o lege speciala in acest sens.

Aceste bonuri, a caror valoare este indexata periodic prin hotarire de guvern, sint accesibile companiilor de stat si private care opereaza in Romania si nu au nici un fel de datorii catre bugetul de stat. Numarul beneficiarilor de tichete este stabilit anual de Ministerul Finantelor, pentru 2004 numarul maxim de salariati care pot primi tichete de masa fiind de 1.676 milioane.

Aceste bonuri valorice reprezinta o suma de bani cu care angajatii pot cumpara doar produse alimentare.

Un salariat are dreptul la un tichet pentru fiecare zi lucrata. Angajatii nu platesc impozit pentru bonurile valorice, iar companiile care dau tichete de masa beneficiaza de o reducere la impozitul pe profit.

La aceasta data, valoarea unui tichet de masa este de 65.000 de lei.

Lidia Truica, Mihaela Balea

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro