Sari direct la conținut

Patronii de la RAFO si Carom fac afaceri, manevrand sindicatele

Gardianul

Toti salariatii din Onesti s-au solidarizat pentru sustinerea functionarii rafinariei

Miza este planul de reorganizare a rafinariei onestene, care va fi supus aprobarii creditorilor pe 13 octombrie

Documentul este menit sa o scape de datorii si pe Carom

Jocul de interese al patronilor RAFO si Carom ar putea duce la pierderea locurilor de munca a mii de salariati de pe Valea Trotusului Sindicalistii din intreg orasul Onesti sar in ajutorul colegilor lor de la RAFO sa sprijine functionarea rafinariei bacauane, dupa supunerea spre aprobare a planului de reorganizare al rafinariei onestene.

Aceasta decizie a fost facuta cunoscuta in cursul zilei de ieri in timpul unei conferinte de presa la care s-au adunat liderii de sindicat din tot orasul Onesti. Actiunile sindicalistilor se intetesc cu cat se apropie data de 13 octombrie, data la care va fi supus spre aprobarea creditorilor planul de reorganizare al rafinariei onestene.

Sindicalistii sunt decisi sa recurga la absolut toate formele de lupta sindicale care ar putea sa determine institutiile statului sa nu ceara inchiderea RAFO. „Acest lucru ar duce la falimentul celorlalte societati la care lucram si noi pentru ca depindem de procesul de productie al RAFO fie ca vrem fie ca nu vrem.

Suntem constienti ca este pusa in discutie existenta noastra, asa ca nu trebuie sa se gandeasca nimeni sa se joace cu acest lucru”, a aratat Nicolaie Grigoras, liderul de sindicat de la Carom. „Fereasca Dumnezeu sa se puna problema inchiderii RAFO. Suntem in stare sa iesim un oras intreg sa facem greva foamei” a anuntat, foarte decis si Gheorghe Ilie, un membru al sindicatului Rafinorul.

„Daca se va ajunge la tulburari ii vom spijini fara doar si poate pe cei de la rafinarie. Nu ne intereseaza cine este vinovat, nu-i treaba noastra! Noi trebuie sa ducem de mancare copiilor, asta-i tot ce stim”, a spus si Sorin Telimbeci, liderul de sindicat de la Chimcomplex. „Ne vom uni in jurul RAFO si sindicalistii din oras, pentru ca nu e vorba numai de cauza lor.

Este cauza intregului oras”, a concluzionat si Alexandru Toma, liderul de sindicat de la Uniunea Sindicatelor din Onesti, UNISOC. Liderul sindicatului Rafinorul a precizat ca pe 12 octombrie, cu doar o zi inainte de discutarea planului de reorganizare de catre creditori, se va organiza un „miting de sensibilizare” al autoritatilor la poarta rafinariei.

„Vom face si demersurile necesare la primarul general al Bucurestiului, domnul Traian Basescu pentru a obtine aprobarea de pichetare a Ministerului Finantelor si a Guvernului”, a declarat Ion Marian, liderul de sindicat de la RAFO.

Jocul Carom pentru a scapa de datorii

Ion Marian a recunoscut faptul ca a fost consultat de actionari la elaborarea planului de reorganizare si ca a fost de acord cu el. Tot el a fost nevoit sa recunoasca, dupa insistente, ca in cazul in care se aproba planul de reorganizare al RAFO, va scapa si Carom de datoriile catre creditorii sai.

Asta pentru ca intregul document este cladit pe fuziunea dintre cele doua firme si apoi pe transformarea datoriilor pe care le au de recuperat creditorii, in actiuni la cele doua societati. Desi in programul de reorganizare nu este specificat clar si cumulul de datorii si apoi transformarea lor in actiuni, Ion Marian a recunoscut ca de fapt acesta este planul.

„In cazul in care se aproba fuziunea dintre Carom si RAFO, se vor contopi datoriile celor doua societati, datorii care ating nivelul de 24.000 de miliarde de lei si se vor converti toate in actiuni”, a spus Ion Marian. Dar tot el a tinut sa explice faptul ca fuziunea dintre Carom si RAFO se impune datorita legaturilor tehnologice dintre cele doua societati.

„Asa au fost construite cele doua societati. Subprodusele de la RAFO reprezinta materia prima pentru cauciucul sintetic de la Carom. Daca 15 la suta din productia noastra de benzina ar merge la Carom, aceasta ar fi valorificata superior in produse petrochimice si s-ar dubla valoarea productiei marfa incasate”, a aratat Marian.

Salariatii, scosi in strada de patroni

Jocul de culise al patronilor celor doua societati are miza mare. Atat de mare ca ajunge la aproape 25.000 de miliarde, suma pe care aproape ca e greu s-o scrii in cifre.

Actionarii de la cele doua societati nu le spun insa sindicalistilor care ar fi castigul pe care l-ar obtine ei, ci doar ca nu sunt bani sa se achite datoriile istorice, cele pe care le aveau societatile dinainte de a fi privatizate si pe care statul ar trebui sa si le ia inapoi. Singura forma in care poate face acest lucru, este sa se transforme datoriile in actiuni a cate 25.

000 de lei bucata si creditorii, principalul fiind Ministerul Finantelor, sa devina actionari la RAFO si Carom. RAFO va achita toate celelate datorii curente, se vor face investitii si vor fi mentinute locurile de munca.

Daca statul nu este de acord cu aceasta propunere, atunci rafinaria se va inchide, odata cu ea vor muri si celelate societati care depind de fluxul de productie de la RAFO si in felul acesta ramane tot orasul pe drumuri.

Cam acesta este mesajul care li se transmite salariatilor, iar in fata celor doua variante este firesc ca acestia sa ceara raspicat ca nu cumva sa se gandeasca cineva ca rafinaria ar putea fi inchisa. „Am auzit ca RAFO este intr-o situatie mai delicata pentru ca dupa intrunirea de acum doua saptamani actionarii nu au ajuns la un consens.

Mai stiu ca inca mai sant necesare modernizari ale instalatiilor in proportie de aproape 40 la suta. Sunt convins ca daca nu se fac investitii in materia prima, tot ce s-a investit in modernizarea acestor instalatii se duce de rapa. Am auzit de planul de reorganizare si se vorbeste ca rafinaria ar urma sa devina iar a statului.

Ori eu nu cred ca statul se va implica sa mai modernizeze ceva sau sa bage bani in amteria prima”, ne-a povestit maistrul Iulica Lupu modul in care intelege el situatia actuala a rafinariei.

Actiuni, in loc de bani

Este clar ca, in acest fel, patronii mizeaza pe presiunile pe care le vor face salariatii asupra guvernantilor care nu au nici un interes sa miroase a revolta sociala pe Valea Trotusului, acum in preajma alegerilor. Acest joc de culise al actionarilor, care merge pe fortarea mainii creditorilor sa se multumeasca cu actiuni in loc de bani, poate duce insa la inchiderea rafinariei.

Asta pentru ca actionarii au introdus in ecuatie si Carom, mai precis si stergerea datoriilor acesteia si nu s-au multumit doar cu transformarea in actiuni a datoriilor lui RAFO.

Un prim-semnal ca statul nu prea pare dispus sa accepte acest joc de culise este faptul ca Ministerul Finantelor a cerut in instanta anularea hotararii actionarilor de la RAFO prin care acestia isi anunta intentia de absorbtie a Carom.

Daca Fiscul va merge pe aceeasi linie si se va opune pe 13 octombrie planului de reorganizare, bazat tocmai pe fuziunea dintre cele doua societati, atunci se anunta zile negre pentru sindicalistii de pe platforma Borzesti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro