Sari direct la conținut

Nastase va detalia la Bruxelles progresele Guvernului roman

Gardianul

Premierul Romaniei, Adrian Nastase, se va afla luni, 4 octombrie, la Bruxelles, incercand, cu doua zile inainte de publicarea Raportului de tara al Comisiei Europene, sa risipeasca temerile oficialitatilor europene ca Romania nu este inca pe deplin pregatita sa incheie negocierile de aderare in acest an si sa fie admisa in Uniune in 2007, asa cum a planificat Bucurestiul.

Temeri pentru media

Potrivit unei depese a Agentiei Reuters de ieri, care citeaza sub conditia anonimatului un diplomat de la Bruxelles, Adrian Nastase va cauta sa risipeasca ingrijorarile legate de ultimele evolutii de pe piata media romaneasca, evolutii care i-au alarmat pe diplomatii occidentali din Romania si organismele nationale si internationale de aparare a drepturilor omului.

Totusi, scrie depesa Reuters, in ciuda acestor indoieli exprimate explicit, se asteapta ca in raport Comisia sa recomande Romania ca fiind capabila sa devina membra a Uniunii Europene in 2007 daca va pune in practica reformele pe care le-a promis.

Potrivit sursei citate, raportul va contine si o clauza de garantie, care ar permite amanarea aderarii Romaniei la Uniune cu un an, daca Bucurestiul nu reuseste sa fie gata pentru admitere in 2007. Aceasta clauza se aplica si Bulgariei – scrie Reuters -, chiar daca Bruxelles-ul vede Sofia mai bine pregatita de aderare decat Bucurestiul.

Criteriul politic

Asa dupa cum afirma unii analisti politici, este destul de greu de crezut ca o concluzie cu implicatii atat de serioase, cum este aceea ca Romania nu ar intruni criteriul politic al aderarii din pricina incalcarii libertatii presei, ar putea fi modificata pe ultima suta de metri.

Chiar in situatia in care Romania tocmai a fost condamnata la Strasbourg, de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru incalcarea drepturilor unor ziaristi. Pe de alta parte, totusi, se remarca o schimbare de climat la Bruxelles: politicienii sunt ingrijorati de ritmul necontrolat al extinderii Uniunii si atmosfera nu mai este tocmai indulgenta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro