Sari direct la conținut

Fostul sef al Garzii Financiare Iasi a fost incarcerat in taina

Gardianul

La sapte ani de la cea mai rasunatoare inselaciune care a zguduit vreodata mediul de afaceri din Iasi, unul dintre protagonistii scandalului a ajuns dupa gratii. Constantin Elisei, fostul sef al Garzii Financiare Iasi, a contestat anterior sentintele pe care le-a primit si si-a amanat executarea pedepsei pe motive medicale.

De fiecare data cand politistii mergeau sa il ridice, barbatul era gasit la spital in Bucuresti, internat cu afectiuni ale inimii, care nu-i permiteau regimul de detentie. Pana la urma, insa, Constantin Elisei a venit si s-a predat singur. El a cerut insa politistilor sa pastreze tacerea privind executarea mandatului. Lucru care s-a si intamplat.

Comisarul a protejat doi arabi care au dat o teapa de un milion de dolari.

Constantin Elisei a ajuns la puscarie pentru ca a protejat doi iordanieni care au disparut in urma cu sapte ani din Romania, dupa ce au dat un tun de un milion de dolari. Banii, rodul unei afaceri dubioase in care au fost implicate si societatile Pangran Iasi si Comcereal Constanta, au parasit tara in butoaie cu miere de albine. Nimeni nu a reusit de atunci sa mai dea de urmele celor doi arabi.

In boxa acuzatilor au ajuns insa sase persoane implicate in scandalul graului tranzactionat prin firmele-fantoma ale arabilor, printre care si fostul sef al Garzii Financiare Iasi, Constantin Elisei, care a jucat rolul de intermediar.

Oficial, Moh’d Ali Saleh Al Bzoor si fratele sau, Ali Saleh al Saleh Suleiman, sunt dati in urmarire generala si internationala din anul 2000, la cateva luni dupa ce impotriva lor a fost pronuntata o sentinta definitiva si irevocabila.

Afaceri ilicite cu grau si miere de albine

La baza afacerii pe care au intermediat-o Moh’d Ali Saleh Al Bzoor si fratele lui a stat tranzactionarea a 10.000 tone de grau, provenite de la Comcereal Constanta, dintre care 6.000 de tone au intrat in depozitele Pangran Iasi. Pentru toate cele 10.000 de tone, societatea ieseana a platit arabilor 8,9 miliarde de lei, adica, la acea vreme, echivalentul a peste un milion de dolari.

Din toata suma, la Constanta a mai ajuns doar un miliard de lei, restul topindu-se in buzunarele iordanienilor, care au fugit din tara. Banii au fost ingenios dositi in cateva butoaie cu miere de albine, motiv pentru care la controlul vamal nu a fost nici o suspiciune.

„Afacerile ilicite cu cereale si alte produse, alaturi de niste iordanieni, i-au fost fatale fostului sef al Garzii Financiare Iasi.”

Elisei a semnat in fals

Totul a inceput in septembrie ’97, cand Comcereal Constanta a ramas cu un surplus de grau refuzat la export, de care trebuia sa scape repede, pentru a evita pierderile. Atunci au intrat pe fir afaceristii iordanieni, care s-au aratat interesati sa cumpere cerealele si care au negociat vanzarea lor catre Pangran Iasi.

La Constanta, ei au fost reprezentati de Constantin Elisei si Ioan Botezatu, care au incheiat contractul in fals, sustinand ca sunt patronii firmei „Simon Trade”, desi societatea apartinea altcuiva.

Iordanienii, achitati in prima faza

Constantin Elisei si Ioan Botezatu, administratorul uneia dintre firmele patronate de arabi, au primit cate cinci ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune. Cei doi iordanieni, achitati la termenul din ianuarie 1999, au primit, cateva luni mai tarziu, cate 12 ani de inchisoare pentru inselaciune si evaziune fiscala.

Fostul director al Comcereal Constanta, Petrea Pienescu, a primit 3 ani si jumatate, pentru gestiune frauduloasa. Elisei a cerut si a obtinut o amanare a executarii pedepsei cu trei luni. Avocatul sau a facut o contestatie la executare, obtinand, astfel, o sentinta cu executare de trei ani si noua luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro