Sari direct la conținut

Zeci de morti in urma atacului asupra orasului Samara

BBC

Armata americana a efectuat un atac de proportii, menit sa puna capat insurgentei din orasul irakian Samara, aflat la nord de Bagdad.

Corespondentii transmit ca e probabil ca aceasta sa fie prima etapa a ofensivei prin care se incearca aducerea sub control a oraselor rebele, inainte de alegeri. Trupele americane au patruns in forta in Samara, la adapostul intunericului si sprijinite de garda nationala irakiana si de aviatie. Estimarile arata ca ofensiva a reunit mai multe divizii, deci cateva mii de soldati.

In oras sunt comasati in jur de doua mii de rebeli. Locuitorii s-au ascuns in case. Ei relateaza ca s-au auzit numeroase explozii, iar zgomotul produs de vehiculele blindate a fost omniprezent.

Din spitale provin relatari potrivit carora cel putin 20 de irakieni au fost ucisi iar alti 30 au fost raniti. Oficiali americani insista ca au fost ucisi in jur de 109 insurgenti. Un ministru irakian a declarat ca 37 de insurgenti au fost capturati.

Un purtator de cuvant al ministerului de interne a precizat ca trupele americane si irakiene controleaza circa 80% din orasul Samara, locuit majoritar de suniti.

Ministrul irakian al securitatii nationale, Kasim Daoud, a declarat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Bagdad ca atacul asupra orasului a fost lansat in urma solicitarii locuitorilor de a-i ajuta sa scape de insurgentii aflati in mijlocul lor.

El a spus: „Nu vom precupeti nici un efort de a curata toate teritoriile irakiene si toate orasele de acesti criminali si – prin aceste operatiuni – vom pava calea nu numai spre reconstructie, ci si spre alegerile generale.”

Atac decisiv?

Dupa ce au preluat controlul asupra cladirilor guvernamentale si sediului politiei, militarii americani au inceput sa faca razii in mai multe cartiere, incercand sa elimine din fasa orice incercare de contraatac.

De data aceasta, armata Statelor Unite a precizat ca are de gand sa mentina controlul asupra orasului Samara si sa nu il mai lase in mainile insurgentilor, asa cum s-a intamplat acum cateva saptamani.

Alegerile din Irak ar urma sa aiba loc in doar 4 luni, iar guvernul irakian si forta de coalitie fac eforturi sa reduca la minim focarele de rezistenta. Pe langa Samara, alte puncte sensibile sunt Faluja, cartierul Sadr City din Bagdad si alte orase din triunghiul sunit.

Miza confruntarii

Atat americanii cat si guvernul irakian au nevoie de un succes care sa contrabalanseze avalansa de vesti proaste care vine din Irak. Cand s-a adresat Congresului american saptamana trecuta, premierul irakian Iyad Allawi spunea ca Samara este un loc unde „planul sau politic” functioneaza deja.

Insa amploarea ultimei operatiuni, la care participa mii de soldati irakieni si americani, sugereaza ca astfel de remarci au fost facute prea repede. Sarcina indepartarii definitive insurgentilor din Samara si din alte orase aflate in asa numitul „triunghi sunit” este extrem de dificila. De altfel, ministrul de interne irakian a parut usor surprins de optimismul din declaratia premierului.

In plus, unii oficiali americani au precizat, la adapostul anonimatului, ca instruirea fortelor armatei si politiei irakiene nu merge atat de repede pe cat se asteptau. Tot acestia au sugerat ca o ofensiva asupra principalului centru al rezistentei, orasul irakian Faluja, nu poate avea loc mai devreme de luna noiembrie.

Iyad Allawi, ca si presedintele Bush, si-a facut o prioritate din reluarea controlului asupra oraselor rebele, inaintea alegerilor programate sa aiba loc in ianuarie.

Pe de alta parte insa, daca acest lucru se petrece cu mari pierderi de vieti omenesti si distrugeri materiale considerabile, premierul risca sa alieneze comunitatile sunite, pe care face acum un mare efort sa le castige de partea sa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro