Sari direct la conținut

Muncitorii din Est ii baga pe occidentali in somaj

HotNews.ro

Din ce in ce mai multi vest-europeni incep sa se ingrijoreze ca, in urmatorii ani, isi vor pierde slujbele din cauza ca unele mari companii prefera sa-si mute unele unitati de productie in zone unde forta de munca este mult mai ieftina, cum ar fi Europa de est, Asia si Africa.

Multe tari occidentale se confrunta deja cu un somaj ingrijorator, iar guvernele respective nu reusesc sa ajunga la nici o solutie.

Stephane Zervos a lucrat timp de 24 de ani intr-o fabrica de anvelope, dar, in luna mai, patronul a anuntat ca inchide filiala din Moselle, estul Frantei. Grupul german Ronal GMBH pastreaza fabricile din Polonia si Republica Ceha, dar Zervos si cei 166 de colegi ai sai din Franta au ramas someri.

Barbatul de 43 de ani are familie si copii mari si este dispus sa paraseasca chiar si orasul impreuna cu familia pentru a-si gasi ceva potrivit de lucru. “De ce trebuie insa sa facem noi atitea sacrificii ca un om aflat undeva departe, intr-o banca, sa faca un pic mai mult profit?”, se intreaba el cu amaraciune.

In Franta rata somajului a ajuns la 9,8a, fortind guvernul de la Paris sa treaca pe agenda de lucru problema cresterii competitivitatii, pentru a face fata noilor membri din est ai Uniunii Europene, unde forta de munca este mai ieftina.

Producatorul de componente de masini Robert Bosch Ag a amenintat ca isi va muta productia in Republica Ceha, pentru a-i forta pe muncitorii francezi sa faca ore suplimentare fara a fi platiti in plus. Exemplul lor a fost luat si de Siemens AG, in Germania, si de Klaxon – producator de componente de masini.

Acesta din urma si-a anuntat intentia de a renunta la 183 din cei 253 de angajati francezi, mutindu-si productia de masini in India si cea de antene de radio in Republica Ceha.

Crize politice

Cei care se ocupa de protectia muncitorilor francezi sint din ce in ce mai ingrijorati de numarul mare de someri, lucratori care si-au pierdut slujbele in favoarea tarilor din Asia sau a celor 10 noi membri ai Uniunii Europene.

Ministrul de finante Nicolas Sarkozy a cerut ca UE sa suspende ajutorul economic acordat tarilor care practica taxe mici cu scopul de a atrage companiile care ofera locuri de munca.

Aceasta problema a creat disensiuni chiar si in cadrul opozitiei socialiste, fostul premier Laurent Fabius afirmind chiar ca Franta ar trebui sa respinga noua Constitutie a Uniunii Europe, in mare parte din cauza pierderii slujbelor.

Specialistii in economie sint insa de parere ca ingrijorarea creata nu este intemeiata si ca remediile propuse nu servesc scopului principal. “Fiecare din slujbele pierdute peste granita produce anxietate, dar de fapt statistic nu inseamna aproape nimic”, explica economistul Lionel Fontagne.

Mai putin de 5a din investitiile straine facute de Franta merg catre tarile in curs de dezvoltare si doar o mica parte din acestea au legatura cu pierderea slujbelor muncitorilor francezi. Investitiile franceze in Europa centrala si de est includ doar 10a slujbe offshore, in comparatie cu investitiile germane din aceeasi regiune, care se ridica la 20 de procente.

In cautarea unor solutii

Guvernul francez a adoptat o atitudine defensiva, anuntind ca planuieste sa cheltuiasca un miliard de euro pentru reducerea de taxe si alte masuri care sa convinga companiile multinationale sa-si pastreze afacerile in Franta. Alte tari au trecut insa la actiuni ofensive.

Autoritatile portugheze au dat deja in judecata firma germana de textile Brax, care si-a inchis fabrica din Portugalia, lasind fara slujbe 430 de oameni, pentru a-si muta productia in Romania.

Guvernul de centru-dreapta din Danemarca a hotarit insa sa isi pregateasca mult mai bine absolventii, iar premierul Tony Blair a afirmat doar ca “aceste mutari sint inevitabile”, cind trustul bancar HSBC a renuntat la 4.000 de angajati britanici pentru a-si muta afacerile in China, India si Malaysia.

Tarile afectate de migratia industriei

Marea Britanie – Gigantul bancar HSBC, compania de asigurari Aviva si agentia de presa Reuters au anuntat ca vor renunta la mii de angajati si isi vor muta afacerile anul acesta in tari unde profitul lor ar fi mult mai mare.

Finlanda – Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, si-a mutat productia in Asia cu ani in urma.

Germania – Producatorii de masini au cautat piete de munca mai ieftine imediat dupa caderea Cortinei de Fier. Volkswagen a cumparat Skoda (Cehia) si a inceput asamblarea modelului de teren Touareg in Slovacia.

Opel (General Motors) si-a facut o fabrica in Polonia, iar Siemens si-a amenintat angajatii ca isi muta afacerile in Ungaria daca ei nu vor munci mai mult, iar oamenii au fost de acord cu orele suplimentare fara plata.

Portugalia – Producatorul german de textile Brax si fabricantul britanic de incaltaminte Clarks au concediat anul acesta 1.000 de angajati, inchizind unele unitati.

Spania – Samsung Electronics (Coreea) a inchis fabrica de linga Barcelona, lasind fara slujbe 446 de oameni. Producatorul de jeans Levi Strauss a anuntat ca va inchide doua fabrici si va concedia 453 de oameni, motivind ca productia in Polonia, Ungaria si Turcia il va costa cu 50% mai putin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro