Sari direct la conținut

Germanii au sarbatorit, ieri, implinirea a 15 ani de la reunificare

Gardianul

Germania a sarbatorit, ieri, implinirea a 15 ani de la unificarea Republicii Federale Germane cu Republica Democrata Germana, eveniment istoric inceput in 1989 prin caderea Zidului Berlinului, informeaza BBC.

Inlaturarea acelei granite care strabatea capitala Germaniei de est, revenirea tarilor aflate timp de 50 de ani in spatele „Cortinei de Fier” la valorile statului de drept, prabusirea regimurilor totalitare in Europa Centrala si de Est au fost momente considerate de cetatenii acestui stat „primul pas catre independenta si siguranta”.

In acele clipe, germanii sperau ca infaptuirea unitatii va aduce prosperitate atat in sectorul de est al Germaniei, cat si in sectorul de vest. Insa sperantele si promisiunile s-au transformat in dezamagire.

In prezent, sectorul de est al Germaniei se confrunta cu o stare de saracie acuta, locurile de munca sunt din ce in ce mai putine, iar zonele turistice de la granita cu Cehia nu mai reprezinta un punct de atractie.

Romania, un partener de nadejde al Germaniei

Cu ocazia Zilei Nationale, Wilfried Gruber, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, a declarat ca „data de 3 octombrie reprezinta pentru germani sfarsitul regimului comunist si prima revolutie reusita in Germania, ea petrecandu-se in mod pasnic si democratic. Anul acesta aniversam pentru a 15-a oara infaptuirea Unitatii germane.

Pentru cei care au trait atunci, amintirea serbarilor cu strigate de bucurie la Poarta Brandenburg, in sfarsit redeschisa, ramane legata de emotii puternice. Integrarea noilor landuri federale este un efort istoric enorm, care nu s-a incheiat inca, desi germanii au realizat deja lucruri majore pe teritoriul fostei RDG.

Cel care priveste mai atent va constata ce evolutie considerabila au cunoscut unele regiuni ale tarii in ultimii 14 ani. Cu toate acestea, procesul dezvoltarii dureaza si in continuare. Astazi, ne aflam in mijlocul unui proces de dezvoltare a statelor europene, care ne transforma in parteneri si aliati noi.

Inscriindu-se in acest proces, parteneriatul Germaniei cu Romania se contureaza a fi unul de succes. Relatiile noastre se dezvolta pe toate palierele extrem de dinamic. Suntem mandri de faptul ca, pe drumul sau catre Uniunea Europeana, Guvernul federal sprijina energic Romania in numeroase proiecte. Dorim sa continuam acest angajament.

De aceea, Germania va fi si pe viitor un partener de nadejde al Romaniei”.

«Reformele germane, model pentru romania»

La randul sau, Mircea Geoana, ministrul roman al afacerilor externe, a pronuntat un discurs cu ocazia Zilei Unitatii germane, precizand ca „angajarea masiva in procesul de reforme, efortul si munca asidue, definitorii pentru Germania reunificata, pot servi drept model si pentru Romania.

Germania este tara occidentala care intelege cel mai bine cat de dificila a fost mostenirea anilor grei de comunism si, implicit, ce miracol reprezinta pentru statele central si sud-est europene faptul ca au putut sa lase in urma o perioada atat de trista pentru popoarele lor. Germania a avut nevoie de un efort urias pentru a vindeca ranile adanci lasate in estul acestui stat de vechiul sistem.

Ziua Unitatii germane este, asadar, un moment cu semnificatii si reverberatii profunde, care ne trezeste amintiri puternice. Este o Zi in care ne gandim la Germania si, totodata, ne gandim la Europa, la noi insine”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro