Dublarea penalității de nedeclarare: Cât va trebui să plătești în plus dacă nu ai depus Declarația unică iar fapta este încadrată la evaziune
Penalitatea de nedeclarare se va dubla de la 0,08% pe zi la 0,16% pe zi, conform unui proiect al Ministerului de Finanțe. Persoanele care au venituri din activități independente – PFA (adică meditații, videochat, TikTok, Facebook etc.), investiții precum dividende sau dobânzi bancare și nu depun Declarația unică vor avea de plătit mai mult dacă vor fi prinși de ANAF, iar fapta este încadrată la evaziune prin ascunderea bazei impozabile, adica a veniturilor realizate.
*Acest material a fost realizat cu sprijinul consultantului fiscal Cornel Grama.
*Articolul din proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală spune: „Penalitatea de nedeclarare prevăzută la alin. (1) este de 0,16% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, în cazul în care prejudiciul provine din obligaţii fiscale principale rezultate ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art. 61, 8 sau 9 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare.” Cuvântul „inclusiv” este aflat între două virgule, astfel că interpretarea fiscală ne arată că doar la evaziune se dublează penalitatea de nedeclarare. Cealaltă rămâne de 0,08% pe zi.
Fiscul, în general, face verificările pe ultimii 3-4 ani, iar apoi trimite o notificare. Daca acel contribuabil nu va depune Declaratiile unice restante atunci ANAF va emite o decizie de impunere din oficiu pentru veniturile pe care le-a descoperit și nu au fost declarate de persoanele respective.
Pe lângă dobânda de 0,02% pe zi mai există și această penalitate de nedeclarare care se va majora. Cu alte cuvinte, dacă discutăm de un an întreg, penalitatea se ridică la 58,4% și se aplică la sumele de plată (impozit pe venit și, după caz, CAS și CASS).
Să presupunem că pentru o persoană ANAF a stabilit că trebuie să plătească o sumă de 10.000 de lei. Penalitatea de nedeclarare după un an se ridică la 5.840 lei.
*Dacă o persoană a avut venituri din dobânzi bancare sau dividende la care a depășit plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime, va plăti penalitatea doar pentru suma rezultată la CASS.
Totuși, acea persoană poate obține o reducere cu 75% a acelei penalități de nedeclarare dacă plătește principalul (adică suma stabilită), ori dacă cere o eșalonare la plată. În al doilea caz, reducerea se aplică doar după ce s-a terminat eșalonarea.
Atenție, dacă alegi eșalonarea la plată în formă simplificată, aceasta se poate aplica doar obligațiilor principale aferente ultimelor 12 luni.
Momentan proiectul este în dezbatere publică iar în următoarele 20 de zile va ține cont și de părerile experților în fiscalitate, conform unui comunicat al Ministerului de Finanțe.