Sari direct la conținut

100.000 de euro despagubiri pentru un disident comunist

Evenimentul Zilei

Nemultumit, Alexandru Tacu va solicita reevaluarea sumei

Un fost disident al regimului comunist a primit, printr-o hotarire a Tribunalului Iasi, despagubiri de 100.000 de euro pentru suferintele pe care le-a indurat inainte de 1989.

In dosarul pe baza caruia s-a judecat cu statul roman, Alexandru Tacu sustine ca a intrat in vizorul politiei politice la citeva luni dupa abdicarea regelui, cind a intonat imnul regal. Apoi a refuzat sa depuna juramintul militar, iar cele doua fapte au condus la condamnarea sa pentru “insubordonare si agitatie politica”.

Ieseanul afirma ca si-a petrecut tineretile in temnitele comuniste la Jilava, Gherla, Vacaresti si la Canalul Dunare-Marea Neagra. Dupa eliberare, Alexandru Tacu a continuat sa traiasca sub teroare, iar parintii si fiul sau au fost ucisi de Securitate, se arata in dosar.

Initial, disidentul a cerut despagubiri morale de 3 milioane de euro, asa incit acum se declara nesatisfacut de suma acordata de judecatorii ieseni. “Aduc multumiri justitiei iesene, nu pentru suma, ci pentru ca a facut semnul mult-asteptatei reforme morale. In continuare voi face apel si voi solicita reevaluarea despagubirilor.

Acestea pot fi dovedite material, dar si deduse logic din restul de intimplari mentionate in dosar. As dori sa se inteleaga faptul ca nu am facut recurs ca sa negociez o suma. Nu pot negocia moartea a trei oameni – parintii si fiul meu”, ne-a declarat ieri Alexandru Tacu. Acesta a mentionat ca banii primiti nu-i ajung pentru a finanta initiativele umanitare pe care si le doreste.

“Doar transplantul de ficat necesar fiicei mele, Elena Tacu, ar costa 200.000 de euro. Fiica mea este cel mai tinar disident al Romaniei, i s-a intocmit dosar de urmarire informativa la doar 13 ani”, a precizat Alexandru Tacu, care afirma ca acum tinara are ciroza din cauza presiunilor psihice la care a fost supusa de comunisti.

Insa cea mai mare parte a sumei de 3 milioane de euro, ieseanul vrea sa o foloseasca pentru un memorial care sa poarte numele fiului sau, Malin. “Voi finanta activitatea fundatiei culturale care se ocupa de descoperirea si lansarea in viata a copiilor supradotati.

Cu restul banilor voi infiinta un “Memorial Malin Tacu”, in amintirea fiului meu, ucis in decembrie 1986, in circumstante ramase pina in prezent neelucidate”, a explicat disidentul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro