Sari direct la conținut

200 de familii date afara de fostii proprietari

Ziarul de Sibiu

Revendicarile si deciziile de retrocedare obtinute de fostii proprietari ai unor imobile din Sibiu sau de urmasii acestora, vor lasa pe drumuri, in perioada imediat urmatoare, aproximativ 200 de familii.

Sibienii care au locuit mai multe decenii in imbolilele nationalizate de comunisti sunt nevoiti sa plece, datorita faptului ca cei reimproprietariti impun chirii enorme sau, pur si simplu, nu mai vor sa inchirieze acele spatii. Numarul celor de sub cerul liber va creste, dupa ce, in noiembrie 2004 si in ianuarie 2005, vor urma noi runde de „evacuari”. Autoritatile sunt „legate la maini”.

Plimbati de la unii la altii, sibienii care sunt pe punctul de a ramane sub cerul instelat, nu mai au, practic, nici o solutie la indemana. Reprezentantii Primariei sustin ca, daca vor fi rezolvate favorabil toate cele 200 de dosare de revendicare, tot atatea familii isi vor pierde locuintele, fara ca cineva sa-i poata ajuta.

Mai mult, surse din cadrul Primariei sustin ca oamenii sunt trimisi sa isi caute singuri o casa, iar daca, din intamplare, dau peste un spatiu administrat de societatea Urbana, cu o situatie incerta, atunci trebuie sa revina la Primarie sa le spuna functionarilor municipali. Acestia din urma vor incerca sa clarifice situatia respectivelor locuinte, pentru a le putea repartiza.

?Sunt ceva semnale ca ar exista spatii subinchiriate sau de situatia carora nu se mai stie nimic, de multa vreme. Acestea trebuie scoase la lumina, pentru a putea fi repartizate. %n rest, slabe sanse sa mai fie alte spatii libere, pana la finalizarea altor locuinte sociale ANL?, spune unul din angajatii Primariei.

60 de persoane, din trei imobile

Numarul celor care se afla in situatia de a fi dati afara din case nu este cunoscut, deocamdata, deoarece autoritatile nu au pornit nici un demers in acest sens. „Cunosc situatia din trei imobile, numai, de unde chiriasii urmeaza sa fie evacuati. %n aceste trei imobile locuiesc intre 50 si 70 de persoane”, declara Marianne Fritzmann, presedintele Comisiei sociale a Consiliului local.

Comisia sociala a hotarat ca, din 1 septembrie, sa demareze o serie de audiente, in urma carora sa ierarhizeze urgenetele si, totodata, sa si stabileasca o baza de date a celor aflati in pericolul de a fi evacuati. Pentru a se inscrie la audiente, sibienii trebuie sa se prezinte la camera 15, a Primariei, unde vor fi programati.

Audientele vor fi tinute in fiecare miercuri, din doua in doua saptamani, la camera 100. Pe baza datelor obtinute in urma acestor audiente, Comisia sociala va demara o serie de anchete sociale. Spre diferenta de mandatul trecut, acum, aceste anchete nu se vor mai realiza fara prezenta cel putin a unui membru al Comisiei sociale.

Chirii subventionate

Una din potentialele solutii ce vor fi propuse in sedintele Consiliului Local ar fi subventionarea chiriilor pentru cei care sunt pe cale de a fi evacuati, datorita faptului ca nu isi permit chiriile impuse de „noii” proprietari. „Acest lucru trebuie facut cu mare grija, insa, deoarece nu putem permite ca cei care au redobandit imobilele sa urce chiriile foarte mult.

Pana la urma, este vorba de banii nostri, ai tuturora”, declara Fritzmann. Ea sustine ca este nevoie si de o altfel de mentalitate la nivelul chiriasilor aflati pe picior de evacuare. „{i chiriasii trebuie sa isi dea interesul, nu sa vina doar cu texte de genul ?trebuie sa ne dati?. {i ei trebuie sa caute solutii”, adauga Fritzmann.

Legea cere protectie pentru chiriasi. Realitatea e alta

Legea 112 publicata in 1995 stabileste clar ca cei care revendica si castiga in instante imobile locuite, trebuie sa ofere o alternativa chiriasilor, mai exact sa le ofere un nou contract de inchiriere. Majoritatea fostilor proprietari sau, in cele mai multe cazuri, urmasii acestora, au apelat la tribunale si procese pentru a obtine sentinte de evacuare.

Drept urmare, sibienii care locuiesc in cladiri retrocedate vor fi evacuati, in perioada imediat urmatoare, in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si executorii.

14.000 de cereri

Cele doua sute de familii sunt cazuri disperate, insa nu sunt singurii in aceasta situatie. Potrivit statisticilor municipalitatii, in ultimii ani, Primaria a contabilizat peste 14.000 de cereri pentru atribuirea unei locuinte.

Solicitarile sunt semnate de mai mult de 200 de persoane, iar unele dintre aceste cereri au o vechime de aproape zece ani, ceea ce inseamna ca nimeni nu s-a prea inghesuit sa le rezolve.

Scaparea edililor locali ar putea fi un paragraf dintr-un act normativ, vechi de noua ani. Legea 112, publicata in 1995, stabileste clar ca cei care revendica si castiga in instante imobile locuite, trebuie sa ofere o alternativa chiriasilor, mai exact sa le ofere un nou contract de inchiriere.

Dar, numarul mare al sibienilor care se plang ca vor ramane fara locuinta, dovedeste ca noi proprietari nici macar nu s-au gandit sa respecte prevederile legale.

Spatii ocupate abuziv

Urbana mai are in administrare aproximativ 1.200 de spatii de locuit, ocupate de chiriasi, ceea ce reduce considerabil sansele solutionarii situatiei evacuatilor. La prima sedinta a Comisiei Sociale, tinuta in aceasta saptamana, consilierii locali au solicitat conducerii Urbana o situatie clara a tuturor imobilelor din administrarea municipalitatii.

Exista o serie de suspiciuni cu privirela faptul ca, o parte din cele 1.200 de spatii, ar fi ocupate abuziv. %n plus, printre reclamatiile care au ajuns la urechea Comisiei Sociale, unii din sibienii care au facut greva foamei pentru a primi o locuinta ar fi avut unde sa stea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro