Sari direct la conținut

5 ferme de lângă București și una din Cluj de unde ne putem cumpăra legume și fructe bio / Care sunt prețurile

HotNews.ro
5 ferme de lângă București și una din Cluj de unde ne putem cumpăra legume și fructe bio / Care sunt prețurile
Piață agroalimentară în București. FOTO: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foarte mulți oameni care trăiesc în marile orașe încearcă în ultimii ani să-și cumpere o hrană mai sănătoasă și caută mici ferme care livrează legume și fructe acasă sau în anumite puncte prestabilite. Hotnews prezintă câteva exemple de astfel de microafaceri, cinci din București și una din Cluj-Napoca, în jurul cărora s-au format adevărate comunități.

O realitate demonstrată în ultimul timp este aceea că dacă ne cumpărăm legume și fructe din piețele agroalimentare nu înseamnă că avem și garanția că mâncăm sănătos.

Fără a generaliza, mulți dintre producătorii români folosesc pesticide și substanțe chimice, de multe ori peste limitele admise care afectează sănătatea consumatorilor.

Însă, în România au început să apară din ce în ce mai multe ferme și magazine mici care oferă legume și fructe bio, proaspete și cu certificat eco / bio. În jurul acestor microafaceri s-au creat în timp adevărate comunități bazate pe încrederea că produsele respective chiar sunt ceea ce pretind a fi. 

Acest lucru vine însă și cu un cost: de regulă, produsele respective sunt de câteva ori mai scumpe decât cele din hipermarketuri sau piețe agroalimentare. 

În acest articol, dăm câteva exemple de astfel de locuri din jurul Bucureștiului (și un exemplu din Cluj-Napoca), cu precizarea că lista nu este una exhaustivă.

Grădina Corbilor, ferma preferată de bucătari cunoscuți în România 

Ferma „Grădina Corbilor”. FOTO: Arhiva personală

Doi frați gemeni, unul inginer horticol, celălalt inginer agronom, au pornit lângă București (în Singureni, județul Giurgiu) o afacere cu legume bio în care au investit la început 120.000 de euro. 

Antreprenorii cultivă în jur de 800 de specii și varietăți de legume, plante aromatice și fructe. Mihai și Gabriel Corbu au pus pe picioare Grădina Corbilor în primăvara anului 2019 din pasiune și dragoste pentru natură, dar și din dorința de a avea un business curat și în același timp profitabil. 

Grădina lor produce legume în sistem ecologic sustenabil, folosind soiuri vechi, nehibridizate și stabile, cu o concentrație de nutrienți, vitamine și compuși aromatici mare. Pe lângă certificările eco aflate la vedere (le găsești pe site-ul lor), Grădina Corbilor beneficiază și de suportul unor oameni din HORECA care dețin localuri unde se gătește doar cu ingrediente de calitate, sănătoase și gustoase. Printre aceștia se numără Adi Hădean, Marius Tudosiei sau Melinda Teohari.  

Important este de precizat că, în momentul de față nu face livrări la domiciliu, pentru că așteaptă recolta. Oferta pentru această toamnă va fi anunțată în octombrie pe canalele lor de social media.

E bine de știut că la o comandă de minim 200 de lei, transportul este gratuit. De asemenea, e bine de știut și că prețurile sunt destul de mari, similare cu cele pe care le practică și ceilalți producători de legume bio. 

Prețurile mai mari ale fructelor și legumelor bio, ne-a fost argumentat de Gabriel Corbu, într-un interviu recent. Acesta a povestit că în locul produselor sintetizate chimic, care sunt ieftine, ei și mulți dintre producătorii bio / eco folosesc macerate, infuzii, uleiuri vegetale, gunoi de grajd descompus, prădători naturali și biopreparate.  

Sol și Suflet: o fermă dezvoltată de un institut de cercetare românesc

Sol și Suflet este un proiect de inovare în agricultura regenerativă dezvoltat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România cu sprijin financiar primit de la un mare lanț de hypermarketuri. 

Viziunea celor de la Sol și Suflet este de a crea o rețea de ferme regenerative care au în comun un „sistem etic de producere și desfacere a hranei cu un impact vizibil pozitiv asupra mediului și economiei, care determină o societate responsabilă”.

Un prim pas a fost crearea unei astfel de ferme la 20 km vest de Ploiești, în localitatea Vlădeni, jud. Dâmbovița, pe un teren protejat de pădure și râul Provița, în vecinătatea rezervației de zimbri Neagra. 

Sistemul regenerativ organic presupune că aici nu se folosesc substanțe chimice de sinteză (plantele sunt stropite cu extracte & uleiuri din plante, alge, bacterii și ciuperci benefice), că aplică tehnici de creștere a fertilității naturale a solului cu compost și îngrășământ verde, iar controlul bolilor și dăunătorilor se face prin biodiversitate. 

Din nou, prețurile sunt mult mai mari ca în piața de cartier: un kilogram de morcovi costă 22 de lei, o legătură de ceapă verde – 7 lei, un kilogram de păstârnac – 50 de lei, iar un kilogram de baby spanac – 64 lei. Însă, au și abonamente la coșuri de legume ce sunt livrate săptămânal, iar prețul pentru un astfel de coș pentru 1-2 persoane este de 69 de lei și conține între 6-10 varietăți, în funcție de recoltă.   

Nasul Roșu, o fermă din Prahova, cu magazin propriu în București

Nasul Roșu este o fermă vegetală ecologică (situată în comuna Râfov, jud. Prahova) cu magazin propriu, dar și cu sistem de livrare la domiciliu. În plus, în magazinul lor din Floreasca (Cornescu 12) putem găsi și multe alte lucruri eco sau bio, care provin și de la alți producători locali sau de import, de la carne, pește și brânzeturi, până la dulciuri și vin. Oferta lor este una foarte generoasă, așa că merită să arunci un ochi peste ce au în „galantare”. 

Ca și la Grădina Corbilor, prețurile sunt destul de piperate. De exemplu, un kilogram de dovlecei crescuți la ferma lor bio costă 29,5 de lei, un kilogram de ardei kapia verde costă 29 lei, o legătură de usturoi verde este 7 lei.  

„Legume de țară”: transport gratuit pentru livrări mai mari de 230 lei

Legume de țară este o mică afacere de familie din Albota, jud. Argeș. Aici Valentina și Ovidiu, fratele ei și șeful grădinii, se dedică cultivării legumelor fără îngrășăminte chimice sau pesticide, hrănindu-le doar cu apă (din puțul aflat la o adâncime de 30 metri), mraniță (gunoi de grajd macerat) și macerate naturale din plante. 

Și plantele de aici sunt protejate prin tratamente pe bază de plante (macerate din urzică, usturoi, ardei iute și altele), dar și prin cultivarea de plante companion care alungă unii dăunători. Daniel, soțul Valentinei, oferă sprijin constant și se ocupă de partea tehnică a afacerii.  

Oferta de legume și fructe depinde de sezon, de la ceapă verde și salată, la roșii, castraveți și gogoșari. Surplusul de legume îl transformă în conserve, precum și zacuscă. 

Certificarea ecologică pentru legumele și verdețurile au obținut-o în 2023, confirmând angajamentul lor față de calitatea și sustenabilitatea produselor lor. Pe lângă legumele și fructele din ofertă, ei eu deschisă și o băcănie online unde găsești o selecție de produse tradiționale românești de la producători locali de încredere: brânzeturi, lactate, mezeluri fără E-uri, uleiuri presate la rece, fructe de sezon și multe altele.

Tot începând cu 2023, ei și-au deschis porțile pentru vizite școlare, unde copiii pot învăța despre cultivarea legumelor și importanța unei alimentații sănătoase. 

Livrările se fac în București și împrejurimi, iar pentru comenzi ce depășesc 230 lei transportul este gratuit.

Este destul de ușor să depășești această sumă, având în vedere prețurile: 1 kg de castraveți eco costă 15 lei, kilogramul de mere este de 12 lei, kilogramul de piersici 34 lei, strugurii eco din soiul Hamburg costă 40 de lei/ kg, ceapă roșie eco 22 lei / kg, roșii cherry eco 40 de lei / kg. 

Bio&co livrează coșuri care conțin 7- 8 tipuri de legume cu prețuri între 70 și 90 lei

Ferma bio&co se află în satul Ciocănari, comuna Niculești (jud. Dâmbovița), și este un proiect al Asociației Ateliere Fără Frontiere înființat în anul 2015 cu scopul de „a oferi locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate din mediul rural (…) și de a crea o agricultură organică, sănătoasă atât pentru sol și mediu, cât și pentru consumator”. 

Certificarea ecologică au primit-o în 2018, pentru cele 5 hectare de teren agricol pe care cultivă în jur de 80 de soiuri de legume. Acestea sunt culese în fiecare săptămână chiar înainte de ziua de livrare, grupate în coșuri „single” sau „familial”. Ziua de livrare către abonați este miercuri, în circuit închis (în cele 14 puncte de livrare partenere din București sau în județul Ilfov). 

Fiecare astfel de coș are între şase și opt tipuri de legume certificate ecologic, iar prețurile pentru aceste pachete sunt de 70-90 lei. De exemplu, un coș de 70 de lei, ideal pentru o singură persoană, conținea la final de august următoarele: 1 leg. busuioc mix, 1 leg. cimbru, 300 g tomate cherry, 400 g ardei mix, 600 g zucchini, 700 g vânătă, 800 g tomate grase. Însă, acestea diferă de la săptămână la săptămână. 

Colina Farms 

Colina Farms este cea mai mare fermă organică din zona orașului Cluj-Napoca. În satul Băbuțiu, antreprenorul Liviu Baltă a dezvoltat în 2009, o fabrică de sere şi solarii, iar în 2016 a ieșit din acest business, alegând să mizeze pe o nouă afacere cu legume bio: Colina Farms. Atunci el și echipa sa au construit două sere moderne încălzite de 900 mp și o răsadniță cu mese de cultură de 240 mp. 

În anul 2020 au ajuns la 5.600 mp de solarii profesionale și sere încălzite, dotate cu sisteme moderne de lumini de creștere și chiar cu muzică pentru creșterea plantelor. Aici sunt folosite doar semințe organice și îngrășăminte bio, iar pentru culturile tradiționale crescute fără chimicale, au cooptat specialiști cu experiență din țară și din SUA. 

Sistemul de abonamente presupune livrări săptămânale, majoritatea în municipiul Cluj-Napoca, dar și în zonă. O cutie săptămânală costă 100 lei și cea livrată săptămâna aceasta a conținut: 1 kg cartofi, 1 kg morcovi, 3 bucăți ardei, 2 bucăți vinete, 500 g ceapă uscată, 3 bucăți porumb zaharat, 1 legătură busuioc, 5-7 bucăți castraveți. Cutia cu verdețuri, care costă 65 lei a avut în ea: 5 bucăți castraveți, 500 g roșii cherry, 1 legătură busuioc, 1 bucată salată, 3 bucăți ardei, 1 legătură kale, 1 legătură mangold. 

De asemenea, porțile fermei sunt deschise pentru toți clienții și vizitatorii care vor să afle mai multe sau să facă un picnic, dar și pentru cei care vor să facă voluntariat în cadrul fermei și drumeții în zonă.

INTERVIURILE HotNews.ro