Sari direct la conținut

După vizita lui Viktor Orban la Moscova, Ucraina transmite Ungariei că nu poate exista niciun acord de pace bazat pe narativele Rusiei

HotNews.ro
După vizita lui Viktor Orban la Moscova, Ucraina transmite Ungariei că nu poate exista niciun acord de pace bazat pe narativele Rusiei
Întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban, la Kremlin. 5 iulie 2024 Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, i-a spus omologului său maghiar, Peter Szijjarto, în timpul discuțiilor de miercuri de la Washington, că nicio inițiativă menită să încerce să pună capăt războiului Moscovei din Ucraina nu ar trebui să se bazeze pe narativele rusești, scrie Reuters.

Întâlnirea lor în marja summitului NATO a avut loc loc după ce prim-ministrul ungar Viktor Orban a vizitat Kievul, Moscova și Beijingul pentru discuții pe care le-a prezentat drept o „misiune de pace”.

Liderul maghiar, care s-a opus în mod regulat ajutorului militar acordat Ucrainei, a propus în timpul vizitei sale la Kiev ca președintele Volodimir Zelenski să ia în considerare o încetare a focului, pentru a accelera procesul de pace, o idee respinsă de Ucraina.

Kuleba a transmis, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, că l-a informat pe Szijjarto în timpul discuțiilor lor cu privire la situația de pe câmpul de luptă și la pregătirile pentru continuarea summitului privind Ucraina care a avut loc în Elveția în iunie.

„În acest context, am subliniat că nicio inițiativă de pace nu se poate baza pe narativele Rusiei”, a precizat Kuleba.

Oficialii de la Kiev au respins ideea unui armistițiu, spunând că acesta ar duce doar la mai multe atacuri rusești ulterior. Aceștia au declarat că nu există nicio alternativă la planul Kievului pentru un acord, plan care cere ca trupele ruse să părăsească teritoriul ucrainean.

Ca răspuns la inițiativa lui Orban privind încetarea focului, președintele Vladimir Putin și-a reiterat cererile ca Ucraina să renunțe la aspirațiile sale pentru aderarea la NATO și să cedeze cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate de Rusia.

Kievul afirmă că acest lucru ar echivala cu o capitulare.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro