Sari direct la conținut

Viktor Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina, spune Volodimir Zelenski

HotNews.ro
Viktor Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina, spune Volodimir Zelenski
Viktor Orban și Volodimir Zelenski, în timpul unui summit la Bruxelles Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu poate media între Rusia și Ucraina pentru a pune capăt războiului ce durează de peste 28 de luni, o sarcină care, în opinia sa, ar putea fi asumată doar de mari puteri mondiale precum China, SUA sau UE, relatează Reuters.

Viktor Orban a vizitat Kievul și Moscova pentru a purta discuții cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin săptămâna trecută, iar luni s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping, descriind deplasarea sa neașteptată la Beijing drept a treia etapă a unei „misiuni de pace”.

În timp ce liderii mondiali se pregătesc să se reunească la summitul NATO care începe marţi la Washington, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, de la Varşovia, că doar economiile puternice sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât cele ale Rusiei ar putea gestiona o misiune de mediere.

„Există multe astfel de țări în lume? Nu multe. Cred că SUA și China sunt astfel de țări. Iar UE, nu o singură țară, ci întreaga UE. Aceasta ar putea fi într-adevăr o misiune de intermediere”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă susținută în timpul unei vizite în Polonia vecină.

Zelenski a precizat de asemenea că negocierile lui Orban cu Putin, care au provocat indignare în cadrul Uniunii Europene, nu au fost coordonate cu Kievul.

„Chiar dacă (Putin) se întâlnește cu un stat anume, se întâlneşte cu un stat anume, asta nu înseamnă că vrea să pună capăt războiului”, a punctat liderul de la Kiev.

Kievul rămâne deschis propunerilor din partea altor ţări cu privire la modul în care să se contureze calea către pace, dar acestea ar trebui să se alinieze la viziunea ucraineană, în special la planul de pace în zece puncte al Ucrainei, a adăugat Zelenski.

Ucraina speră să organizeze un al doilea summit internațional pentru a examina propunerile sale de pace în cursul acestui an. China, care are legături strânse cu Moscova, nu a participat la prima reuniune din iunie.

China a promovat în schimb un plan de pace în șase puncte pe care l-a publicat împreună cu Brazilia în luna mai, propunând o conferință internațională de pace „la momentul potrivit” și solicitând participarea egală a Ucrainei și a Rusiei.

_____

INTERVIURILE HotNews.ro