Sari direct la conținut

Acuzand liderii bacauani ca au tradat principiile liberale Decanul de varsta al PNL demisioneaza din partid

Desteptarea

Profesorul Jean Ciuta, doctor in istorie, este printre primii care au pornit, dupa evenimentele din 1989, la revigorarea Partidului National Liberal si constituirea, la Bacau, a unei organizatii proprii. Dovada este si legitimatia cu numarul 4. A facut parte din biroul si consiliul judetean, a fost consilier judetean in doua mandate.

Doctrinar si practician, Jean Ciuta a fost promotorul liberalismului in Bacau, a infiintat peste 25 de organizatii locale in judet. A fost unul dintre initiatorii Clubului „Idei Liberale“ si este semnatarul unei carti cu titlul „Deceniul liberal bacauan. (1990 – 2000)“.

Presedinte al Comisiei de cultura a Consiliului Judetean in perioada 1996 – 2000, prof. Jean Ciuta a fost initiatorul si sustinatorul mai multor proiecte de hotarare privind afirmarea si sprijinirea culturii bacauane.

„Dezamagirea celui mai vechi liberal bacauan”. Acesta este titlul scrisorii care a sosit in redactie. Redam mai jos continutul integral.

„N-am crezut vreodata ca o doctrina si niste principii bune, care au avut o contributie notabila la faurirea ROMANIEI MODERNE, pot fi incalcate, nesocotite si neaplicate de catre presupusii liberali dornici de statornicirea in varful piramidei societatii pentru afirmarea propriilor interese.

In conceptia liberala si nu numai, „omul politic“ este luptatorul consecvent pentru o idee si nu „cautatorul locului caldut“.

Cand acum patru ani am intocmit cartea „Deceniul liberal bacauan“ (1990 – 2000)“ scriam pe frontispiciul lucrarii sintagma marelui istoric Nicolae Iorga, „Democrat inseamna cineva care vrea sa inalte poporul pe umerii sai, nu cineva care vrea el sa se inalte pe umerii poporului“.

Nu pentru faptul de a nu mai fi fost nominalizat drept candidat pentru Consiliul Judetean imi vars acum naduful, ci pentru politica de marginalizare a oamenilor de valoare promovata de conducerea liberala bacauana. N-am sa insir acum numele celor indepartati din Organizatia liberala bacauana, fiinca sunt cunoscute si urmarile, la fel.

De la liberalismul neaos al regretatilor Gheorghe Profir si Vasile Cepar, la liberalismul celor neaveniti astazi, deosebirea este ca intre cer si pamant. De aceea, personal, ma consider, din acest moment, demisionat din PNL Bacau, afirmand precum Al. Ioan Cuza, la destituirea sa din 10 -11 februarie 1866 „…Sa dea Dumnezeu sa-i fie tarii mai bine fara mine, decat cu mine…

“ Aidoma, gandesc si eu: „Sa dea Dumnezeu sa-i fie liberalismului bacauan mai bine fara mine, decat cu mine“. Daca si alte formatiuni politice procedeaza, eventual, la fel, de unde cresterea calitatii clasei politice in Romania? Spre luare aminte, acum, la „ceas alegator“ spre exprimarea optiunilor, conform constiintei fiecaruia.

Depun public, spre documentare, legitimatia corespunzatoare. Salutare Primavara liberala, timp frumos bine – ai venit!“

„Decizia mea este irevocabila“

Am luat imediat legatura cu dl profesor Jean Ciuta. Amabil si deschis ne-a primit in locuinta dumnealui. Era singur si afectat. „Ati venit, nu eu sunt subiectul.

Poate doriti sa vorbim de liberalism, despre viitorul lui in Romania. Sunt marcat de decizia pe care am luat-o. Insa trebuia sa o fac. Am vrut doar sa atrag atentia ca liberalii din Bacau, mai bine zis o parte din cei cu functie de conducere, au luat-o pe un drum gresit.

Nu am fost chemat la discutie nici cand m-au scos din Biroul judetean, acum patru ani, nu au dorit sa ma invite nici acum cand au decis ca nu mai sunt pe lista consilierilor judeteni din partea PNL. De aceea demisia mea am inaintat-o direct presedintelui PNL, dl Theodor Stolojan.

Este un om pe care il respect si m-am simtit obligat sa-l instiintez in primul rand pe dumnealui de decizia mea, dar mai ales despre motivele acestei decizii. Nu am depus demisia la organizatia PNL din Bacau deoarece nu mai am dialog cu Valeriu Gheorghe de mai mult timp.

Daca el nu a avut atata respect si consideratie pentru mine si alti liberali de a ne invita la o discutie, ca intre barbati, ca intre adevarati oameni politici, nici eu nu am ajuns sa ma milogesc. Repet, decizia mea este irevocabila si o fac publica prin amabilitatea ziarului dumneavoastra“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro