Sari direct la conținut

Adrian Nastase prezideaza reuniunea Consiliului de Securitate al ONU

Curierul National

Tema propusa de delegatia romana a fost unanim apreciata de membrii CS si ai organizatiilor regionale, reprezentand un subiect de maxima actualitate, aflat in atentia constanta a ONU si a secretarului general, Kofi Annan. 11 organizatii regionale, acoperind un spectru geo-politic larg au fost invitate sa participe la dezbatere.

Si-au anutat astfel prezenta reprezentanti ai OSCE, NATO, UE, ai Consiliului Europei, precum si organizatii regionale din Africa, Asia si America de Sud. Dezbaterea se va axa pe identificarea unor mijloace concrete de eficientizare si rationalizare a cooperarii dintre ONU si organizatiile regionale, in procesele de stabilizare.

In fapt, se urmareste gasirea unor modalitati prin care resursele si eforturile organizatiilor nationale, regionale si internationale sa fie utilizate cat mai eficient in prevenirea si gestionarea crizelor.

Romania, avand la baza experienta de cooperare regionala in contextul apropiatei integrari in UE, considera ca principiile descentralizarii si subsidiaritatii, aplicate cu succes la nivel european, sunt esentiale pentru configurarea unei noi arhitecturi internationale, care sa reafirme rolul major al ONU si al Consiliului de Securitate.

Seful guvernului de la Bucuresti va avea, in final, o intrevedere cu secretarul general al ONU, Kofi Annan, participant, de altfel, la aceasta dezbatere, intrevedere dedicata aspectelor principale ale parteneriatului dintre Romania si ONU, precum si temelor prioritare aflate in atentia CS al ONU.

Tot astazi, Adrian Nastase va avea o intrevedere si cu presedintele Republicii Chile, Richardo Lagos.

Relatiile economice romano-americane,

pe agenda discutiilor

Prima parte a vizitei premierului Adrian Nastase in SUA a avut o componenta preponderent economica.

In cursul zilei de ieri seful Executivului de la Bucuresti a avut o intrevedere cu secretarul Energiei, Spencer Abraham, prilej cu care a fost semnat un Acord de cooperare intre Departamentul Energiei al SUA si Agentia Nucleara si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania in scopul combaterii proliferarii materialelor si tehnologiilor nucleare.

In cursul serii, premierul Adrian Nastase a participat la un dineu de lucru sub egida “Business Council for International Understanding”, alaturi de lideri ai unor companii americane interesate in promovarea afacerilor in Romania.

Delegatia romana va pleca maine la Washington, unde premierul Adrian Nastase va fi primit, la Casa Alba, de presedintele George W. Bush.

Primul ministru Adrian Nastase va mai avea intrevederi cu liderul majoritatii republicane din Senatul american, Bill Frist, cu secretarul de stat Colin Powell, cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, si cu directorul executiv al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato y Figaredo. Romania se va implica in continuare in reconstructia Irakului.

Reconstructia Irakului,

prioritate a presedintiei romane a CS al ONU

Romania se va implica in continuare, in calitate de presedinte al Consiliului de Securitate al ONU, in procesul de stabilizare si de reconstructie politica, economica si institutionala a Irakului, sprijinind in acest sens eforturile noului guvern de la Bagdad, a declarat premierul Adrian Nastase, la preluarea de catre tara noastra a conducerii Consiliului de Securitate al ONU.

Romania va urmari, totodata, situatia politica din Kosovo, Bosnia-Hertegovina, Georgia sau Cipru, dar si din alte zone precum Republica Democratica Congo si Somalia.

Un alt obiectiv pe care Romania si l-a propus in noua calitate de presedinte al Consiliului de Securitate este de a reflecta contributia Uniunii Europene la problemele gestionate de Natiunile Unite in domeniul pacii si securitatii internationale. “Luna iulie ne va oferi ocazia sa dam masura capacitatii si maturitatii actiunii politicii externe a tarii noastre.

Acest moment urmeaza unei perioade de sase luni de prezenta activa a Romaniei in cadrul Consiliului, intr-o perioada in care a fost nevoie de foarte multa energie pentru a realiza compromisuri rezonabile pe teme extrem de delicate”, a spus, cu acelasi prilej, Nastase.

Prezenta in Consiliul de Securitate va reprezenta pentru Romania, in opinia premierului, si o oportunitate de intarire a imaginii tarii ca partener credibil in ceea ce priveste relatiile internationale pentru securitate la nivel global sau regional.

Romania a preluat, la 1 iulie, presedintia Consiliului de Securitate al ONU, fiind singurul membru al Consiliului care conduce doua comitete, respectiv Comitetul 1.540 privind neproliferarea armelor de distrugere in masa, si Comitetul 1.518 privind Irakul.

Romania este si vicepresedinte al Comitetului 1.267, participand si la alte structuri subsidiare ale Consiliului, precum Comitetul impotriva terorismului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro