Sari direct la conținut

Alegeri în landurile germane din Est. Scholz și coaliția de guvernare tremură la nivel federal

HotNews.ro
Alegeri în landurile germane din Est. Scholz și coaliția de guvernare tremură la nivel federal
Cancelarul federal Olaf Scholz (SPD) Sursa foto: Michael Kappeler / DPA / Profimedia

Noi parlamente regionale vor fi alese duminică în landurile Saxonia și Turingia. Aceste alegeri testează starea de spirit pentru partidele tradiționale cu un an înainte de alegerile federale. În sondaje, extremiștii de dreapta sunt  cap de afiș, urmați de cei de stânga. Mii de participanți sunt așteptați la demonstrații.

Duminica aceasta vor avea loc alegeri în Saxonia și Turingia, iar pe 22 septembrie în Brandenburg. Cele trei alegeri de land din Germania de Est sunt un test important pentru partidele federale, cu un an înainte de alegerile parlamentare. 

În Turingia, actuala coaliție de guvernământ din land SPD, Verzii și FDP nu mai are majoritate. Partidul de extremă dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), a fost recent cu mult înaintea CDU, urmat de stângiștii din Alianța Sahra Wagenknecht (BSW). 

La Erfurt, AfD Turingia își încheie campania electorală sâmbătă. Înainte de alegerile din 1 septembrie, numeroase alianțe fac apel la proteste. Mulți cetățeni se declară pentru diversitate și împotriva fascismului. 

Scholz se strecoară la Delizsch

Cât de importante sunt aceste alegeri regionale o demonstrează, printre altele, vizita de marți a cancelarului Olaf Scholz (SPD), la Delizsch, un orășel saxon cu un castel baroc, 25.000 de locuitori, la 20 de minute de gara din Leipzig. AfD este cea mai puternică fracțiune din consiliul orașului.

Scholz a venit la dialogul cu cetăţenii. Dar, în loc de dialog există doar furie. În timp ce limuzina lui sosea, marți seara, o sută de persoane s-au adunat în fața mașinii. Un echipaj de poliție îl acoperea pe Cancelar, în timp ce mulțimea scanda: „Cară-te!” și „Cine ne-a trădat? Social-democrații!”, după cum consemnează Zeit.de. Scholz dispare rapid printr-o intrare laterală.

Cu câteva zile înainte de alegerile din Saxonia și Turingia, SPD se situează la 6%, în fiecare land. Pragul de cinci procente e periculos de aproape, iar partidul Cancelarului riscă să fie dat afară din parlamentul regional. Ar fi pentru prima dată, în istoria Republicii Federale. 

Dar politica de stat e secundară, în acest moment. Iar Ucraina și problema negocierilor de pace nu joacă niciun rol în preferințele electoratului din Delizsch. Solingen, unde trei persoane au fost ucise într-un atac cu cuțitul de către un presupus susținător al „Statului Islamic”, a pus pe agendă subiecte complet diferite: terorismul islamist, legea armelor, politica de azil, deportarea. 

Niciuna dintre acestea nu este în avantajul SPD, care își caută poziția, undeva între limitarea migrației ilegale și îmbunătățirea ofertelor de integrare.

Ultimul sondaj – alertă la nivel federal

În sondajul de duminică, de la institutul de sondaj Insa, pentru „Bild am Sonntag”, liberalii (FDP) ajung doar la 4 procente (-1 punct procentual față de săptămâna precedentă). AfD, pe de altă parte, câștigă teren, potrivit Focus.de.

Aceasta înseamnă că partidul ministrului de Finanțe,  Christian Lindner, nu va mai fi reprezentat în Bundestag la viitoarele alegeri federale. FDP a mai trecut prin asta la alegerile federale din 2013.

Summitul pentru azil al SPD și CDU/CSU a avut un impact redus asupra rezultatelor din sondaje. Potrivit Insa, social-democrații rămân la 16 %, Uniunea rămâne stabilă la 31 %. De asemenea, Verzii nu au înregistrat nicio schimbare, rămânând la 11 %.

AfD a reușit să marcheze în săptămâna după atacul cu cuțitul de la Solingen și s-a îmbunătățit cu un punct, până la 19%. Această creștere evidențiază sprijinul tot mai mare pentru populiștii de dreapta, în peisajul politic actual.

Cifrele actuale ale sondajelor permit doar câteva opțiuni de coaliție, la nivel federal. O majoritate ar fi posibilă printr-o coaliție negru-roșu cu un total de 47 %, ceea ce ar însemna o revigorare a marii coaliții (GroKo). O coaliție de trei partide formată din Uniune, Verzi și alianța Sahra Wagenknecht (BSW, 9 %) pare aproape imposibilă din punct de vedere politic.

Directorul general al Insa, Hermann Binkert, explică pentru „Bild am Sonntag” că actuala coaliție-semafor dăunează tuturor celor trei părți implicate. De la ultimele alegeri federale, SPD a pierdut aproximativ 39 % din alegătorii săi, Verzii 27 % și FDP chiar 65 %. Acest lucru le pune pe toate cele trei partide într-o poziție vulnerabilă înaintea următoarelor alegeri federale.

INTERVIURILE HotNews.ro