Sari direct la conținut

Alegeri Thailanda: Înfrângere usturătoare pentru junta militară care e la putere de aproape un deceniu

HotNews.ro
Pita Limjaroenrat, liderul noului val politic din Thailanda, Foto: Jack Taylor / AFP / Profimedia Images
Pita Limjaroenrat, liderul noului val politic din Thailanda, Foto: Jack Taylor / AFP / Profimedia Images

Thaildandezii au aplicat o înfrângere usturătoare generalilor aflați la putere de aproape 10 ani, votând în număr mare pentru partidul progresist „Move Forward”, surpriza alegerilor legislative, ce este acum aflat în căutarea unei coaliții cu celelalte mișcări de opoziție, transmite AFP.

Asociat cu culoarea portocalie, Move Forward este pe cale să devină principala forță politică din regat, în urma manifestațiilor masive din 2020, ale căror revendicări prodemocratice le-a preluat.

Dar pozițiile sale, considerate radicale, de la reforma controversatului articol privind infracțiunea de lezmajestate la renunțarea la recrutarea obligatorie, riscă să creeze fricțiuni cu elita militaro-realistă care își păstrează influența în cadrul instituțiilor.

Respingerea de către tânăra generație a guvernului actual, rezultat în urma loviturii de stat din 2014, a alimentat o participare record de 75,22% la alegeri, ușor peste cea din 2019, a confirmat luni comisia electorală.

Fața zâmbitoare a tânărului lider al mișcării Move Forward, Pita Limjaroenrat (42 de ani), a ținut prima pagină a ziarelor luni, contrastând cu fața abătută a premierului demisionar Prayut Chan-O-Cha.

Move Forward a obținut peste 14 milioane de voturi, potrivit rezultatelor nedefinitive ale comisiei electorale, devansând cealaltă forță de opoziție, Pheu Thai (10,8 milioane). Pe locul al treilea, partidul lui Prayut, United Thai Nation (UTN), s-a clasat la mare distanță, cu 4,6 milioane de voturi.

În ceea ce privește numărul de parlamentari, Move Forward și Pheu Thai sunt la egalitate, potrivit ultimelor estimări (112 parlamentari fiecare) în cele 400 de circumscripții în joc.

Ultimele 100 de locuri sunt distribuite prin reprezentare proporțională, ceea ce ar trebui să dea un avans partidului „portocaliu”.

Dar regulile electorale complexe, impuse de armată în avantajul său, obligă partidele de opoziție să obțină o largă majoritate sau să formeze o coaliție pentru a prelua puterea.

Duminică seara, Pita Limjaroenrat a dat asigurări că un acord guvernamental cu Pheu Thai era „pe masă”.

Cele două partide împărtășesc constatarea că economia thailandeză este în criză și are nevoie de reforme, dar se contrazic în privința mai multor probleme sociale, cum ar fi articolul care pedepsește lezmajestatea, în privința căruia Pheu Thai este mult mai prudent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro