Sari direct la conținut

Amenințați de Putin cu un război Rusia-NATO, Biden și Starmer discută vineri despre o decizie crucială pentru Kiev

HotNews.ro
O rachetă SCALP EG (Storm Shadow), interceptată de apărarea antiaeriană rusă, pe 20 mai 2024. Atac cu rachete ucrainene în regiunea ocupată Luhansk, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
O rachetă SCALP EG (Storm Shadow), interceptată de apărarea antiaeriană rusă, pe 20 mai 2024. Atac cu rachete ucrainene în regiunea ocupată Luhansk, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Liderii din SUA și Marea Britanie se întâlnesc la Washington, concentrați pe posibilitatea de a permite Kievului să folosească armele occidentale pentru a lovi ținte din Rusia, scriu Reuters și Politico.

Președintele american Joe Biden îl primește vineri la Casa Albă pe premierul Keir Starmer, pentru a discuta despre următorii pași în sprijinirea Ucrainei, dar summitul nu este unul obișnuit.

Reuters scrie că cei doi vor discuta despre posibilitatea de a permite Kievului să lanseze rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acțiune și Storm Shadows britanice, adânc în Rusia pentru a limita capacitatea Moscovei de a ataca.

Ar fi o adevărată „trecere a Rubiconului”, a subliniat site-ul Politico, amintind de opoziția Rusiei față de această perspectivă.

Într-o ultimă încercare de a intimida Occidentul, Vladimir Putin a avertizat joi seară că va considera un astfel de acord ca fiind echivalent cu intrarea directă a NATO în război. „Aceasta va însemna că țările NATO, Statele Unite și țările europene luptă împotriva Rusiei”, a spus el.

Discuția, pe ultima sută de metri

Volodimir Zelenski îi roagă de luni de zile pe aliați să permită Ucrainei să folosească rachete occidentale pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, și nu doar în zona apropiată de graniță.

Aliații au ezitat să facă acest pas temându-se că Moscova ar putea escalada apoi războiul prin lovituri asupra unei ținte din interiorul NATO, cum ar fi centrul critic de aprovizionare cu arme din orașul polonez Rzeszów.

Dinamica procesului de decizie s-a schimbat acum în mod dramatic, în primul rând datorită unui transport important de rachete iraniene către Rusia, care, potrivit autorităților britanice, îi va oferi lui Putin un impuls critic în materie de putere de foc, chiar în momentul în care armata sa își extinde controlul în estul Ucrainei prin avansul în orașul strategic Pokrovsk.

Mai multe surse occidentale au declarat pentru presa din SUA și Europa că o astfel de decizie este aproape, deși unele detalii nu sunt clarificate – ce arme vor putea folosi ucrainenii și cu ce rază de acțiune, spre exemplu.

„Ne aflăm în ultima etapă a negocierilor diplomatice”, a declarat un oficial guvernamental britanic, pentru Politico.

„Discuția se referă acum la țintele pe care Ucraina va avea voie să le lovească în interiorul Rusiei și cât de departe (de graniță) – și există încă îngrijorări la Washington cu privire la faptul că selectarea a ceea ce poate și nu poate fi lovit implică SUA în planificarea războiului, un lucru în care sunt dornici să evite să fie văzuți ca fiind implicați”, a explicat tot pentru Politico un consilier pentru apărare al unui prim-ministru din regiunea baltică.

Când va fi făcut anunțul

Miercuri, președintele Volodimir Zelenski a prezentat planul său pe această temă secretarului de stat american Antony Blinken și a ministrului britanic de externe David Lammy.

Joi, liderul ucrainean a avertizat că amânarea unei decizii ar permite Moscovei să mute „obiectivele militare mai adânc pe teritoriul Rusiei”.

Cei doi miniștri de Externe au ajuns la Washington, unde se vor alătura discuțiilor cu Biden și Starmer.

Când anume va fi anunțată o decizie finală este deocamdată neclar. Miercuri, Lammy a sugerat că discuțiile ar putea continua și după ziua de vineri, temperând așteptările privind un anunț ferm în urma vizitei lui Starmer la Washington.

În declarațiile făcute în drum spre Washington, relatate de presa britanică care a călătorit cu el, Starmer a fost și el temperat.

„Vom discuta, desigur, despre multe lucruri, dar nu este vorba despre o serie de decizii individuale la care dorim să ajungem. Este vorba de a ne asigura că toate deciziile pe care le-am luat se încadrează în contextul strategic”, a spus liderul guvernului de la Londra.

Mai mulți oficiali au sugerat că un acord va fi confirmat la Adunarea Generală a ONU de la sfârșitul acestei luni, când liderii mondiali, inclusiv Biden și Starmer, se vor reuni la New York.

Rusia crede că decizia a fost luată

Ucraina a primit rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS și Storm Shadow din partea SUA și a Marii Britanii, însă cele două țări nu au permis utilizarea acestora pentru lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei până în prezent.

În timp ce țările occidentale au relaxat în primăvară restricțiile privind utilizarea anumitor arme în Rusia, aproape de graniță, după o ofensivă rusă în regiunea Harkov, limitele privind loviturile cu rază lungă de acțiune au rămas în vigoare.

Mai multe publicații occidentale, printre care Politico, au scris recent că SUA pregătesc o relaxare a acestor restricții, președintele Joe Biden admițând că „lucrează la asta”. Joi, The Guardian a scris că Londra a luat deja decizia de a permite folosirea rachetelor Storm Shadow pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, dar că nu a anunțat-o încă.

Iar în aceeași zi, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus și el că Occidentul pare să fi făcut pasul mult-așteptat de Ucraina.

Efectul rachetelor din Iran

Ministrul britanic de Externe David Lammy a făcut miercuri la Kiev referire la rachetele iraniene. „Cel care scaladează aici este Putin. Putin a escaladat (războiul) prin transportul de rachete din Iran”, a spus el.

Rachetele iraniene, echipate cu focoase de 150 de kilograme, reprezintă o amenințare mult mai mare pentru Ucraina decât dronele Shahed pe care Iranul le-a vândut anterior Rusiei. Deși sunt mai puțin precise decât rachetele de croazieră, rachetele iraniene se apropie de țintele lor cu viteze de până la 3.200 de kilometri pe oră și sunt greu de doborât.

„Situația s-a schimbat la Washington din cauza rachetelor iraniene”, a precizat oficialul din regiunea baltică.

Un oficial al administrației Biden, care a vorbit sub anonimat cu Politico, a declarat că, deși transportul de rachete iraniene este îngrijorător, acesta nu a schimbat neapărat deciziile de la Washington.

Totuși, administrația americană a observat că amenințările la adresa Ucrainei cresc. Vorbind în general despre starea războiului din Ucraina, luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a lansat un avertisment în acest sens.

„Peisajul de securitate s-a schimbat – nu se schimbă, nu se va schimba, ci de fapt s-a schimbat – motiv pentru care facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro