Sari direct la conținut

ANAF a început să trimită e-Deconturile de TVA / Contabilii acuză că sunt greșite

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

ANAF a încărcat e-Deconturile de TVA în SPV, iar contabilii au observat că datele sunt incorecte. Prin noua opțiune din platformă, firmele primesc deconturile precompletate, raportul justificativ (la cerere) și notificarea de conformare, dacă este cazul.

Unii le-au așteptat de noaptea trecută, după miezul nopții și au început să posteze pe grupuri despre faptul că sunt greșeli. Cea mai frecventă constatare este faptul că multe date sunt dublate pentru că din diferite baze de date este adunat același lucru de două ori, iar în alte cazuri bonurile de carburanți nu sunt luate în calcul. Dublate sunt și sumele transmise din casele de marcat cu cele din Declarația 394, acuză contabilii.

Momentan scopul e-TVA este pur informativ.

„Ați dat drumul la cel mai prost decont precompletat. Sincer, noi știam despre ce vorbim. Degeaba nu au iesit contabilii în stradă. Ați crezut că bifați o cerință, dar nu ați reușit decât să ne dați dreptate. Altceva mă sperie: ce date aveți în sistem și de câte ori le aveți dublate. Noi contabilii facem din nou de râs Statul român. Noi contabilii lucrăm cu cifre și noi avem cifrele exacte, nu cu vorbe. Prin urmare, vă rog scoateți tâmpenia cu e-TVA, cât mai puteți. Ați demonstrat că nu sunteți în stare să faceți decontul precompletat”, susține Nicoleta Banciu, expert contabil.

Între timp, ANAF a publicat o broșură cu privire la e-TVA.

Conform documentului, în situația în care se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA (P300ETVA) și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată (D300), Agenția Națională de Administrare Fiscală notifică persoana impozabilă prin mijloace electronice.

Prin diferențe semnificative se înțeleg valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

INTERVIURILE HotNews.ro