Sari direct la conținut

APADOR-CH a invins Guvernul la Curtea Constitutionala

EurActiv.ro

APADOR-CH a sesizat Curtea Constitutionala pentru incalcarea de catre Guvern a dreptului constitutional de liber acces in justitie. Si a castigat.

Curtea Constitutionala a stabilit printr-o decizie din 1 iulie 2004 ca Guvernul Romaniei a invocat in propriul interes texte de lege care nu mai erau in vigoare, fiind abrogate de Constitutie.

Acele texte proveneau din legea contenciosului administrativ si au fost folosite de Guvern intr-un proces cu APADOR-CH, in scopul de a impiedica liberul acces al asociatiei la justitie.

In esenta, Guvernul Romaniei a sustinut ca hotararile sale referitoare la siguranta nationala nu pot fi atacate in justitie, deoarece legea contenciosului adminstrativ nu permite acest lucru.

Desi chiar Avocatul Poporului, care si-a exprimat punctul de vedere in fata Curtii Constitutionale, a sustinut pozitia – gresita – a Guvernului, Curtea a constatat ca interdictia legala invocata de Guvern a fost abrogata de Constitutia revizuita.

In consecinta, in urma acestei importante decizii a Curtii Constitutionale, a devenit posibila atacarea in justitie si a actelor administrative care incalca drepturile cetatenesti sub pretextul apararii sigurantei nationale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro