Sari direct la conținut

Asigurarile auto domina piata asigurarilor

Curierul National

Valoarea totala a primelor brute subscrise in 2003 a fost de peste 650 de milioane de euro, ponderea fiind detinuta de asigurarile mijloacelor de transport terestru si RCA.

Sumele din primele brute subscrise la asigurarile generale au totalizat, la nivelul anului trecut, 20,2 mii de miliarde de lei in cresterea reala fata de 2002 cu 22,4, ponderea fiind detinuta de asigurarile din transporturi.

Asigurari de mijloace de transport terestru, mai putin cele feroviare, au totalizat 7,8 mii de miliarde de lei, ele fiind urmate de raspunderea civila auto cu 5,5 miliarde de lei. In top se mai afla asigurarile impotriva incendiilor si calamitatilor naturale, primele brute subscrise fiind de 3 mii de miliarde de lei.

Asigurarile impotriva bolilor profesionale si a accidentelor de munca au ramas la un nivel mai redus, totalul politelor emise fiind de 695 de miliarde de lei, in conditiile in care Romania este una dintre tarile cu cele mai numeroase evenimente de acest fel. Primele brute subscrise la asigurari de viata au valorat, in 2003, 6,1 mii de miliarde de lei.

Allianz si Asirom, in topul asiguratorilor

Judecand dupa valoarea totala a primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cea mai „activa” firma a fost Allianz Tiriac, cu suma de 4,95 mii de miliarde de lei, urmata indeaproape de Asirom, cu 4,17 mii de miliarde de lei.

Cinci societati din 44 au pierdut autorizatia de functionare

Anul trecut, CSA a sanctionat cu retragerea autorizatiei de functionare cinci societati de asigurare: Anglo-Romana, Uniroyal, Compania Internationala de Asigurari (CIASIG), Prima si Mondial Assurances, iar societatea EUROASIG a fost sanctionata cu limitare de operatiuni, fiindu-i interzisa subscrierea riscurilor de catastrofe naturale.

Limitarea operatiunilor s-a dispus si in cazul Metropol, societate de asigurare la care, urmare a cererii unui creditor, a fost declansata procedura de faliment. Dizolvarea societatii a fost dispusa de Tribunalul Bucuresti in martie 2003.

La inceputul acestui an, aveau autorizatii de functionare ca asiguratori 44 de societati, din care una functiona cu limitarea operatiunilor (Euroasig) si una se afla in procedura de lichidare (Metropol). Alte doua societati detineau, la aceeasi data, numai autorizatie de constituire, respectiv Asimed si ABG Insurance.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a mai dispus aplicarea unui plan de redresare financiara in cazul societatilor de asigurare Unita S.A., Asigurari Global S.A. si Compania Romana de Asigurari – Societate de Asigurare Reasigurare CROMA S.A.. Din sanctionarea rau-platnicilor, CSA a incasat 43.653.000.000 de lei.

CSA are in vedere, pentru sporirea protectiei consumatorilor, elaborarea unor prevederi legislative conform carora societatile de asigurare vor face publice, periodic, informatii privind performanta financiara, structura actionariatului, structura organizatorica, strategia de dezvoltare si alte informatii care sa permita asiguratilor, potentialilor asigurati si altor persoane interesate in bunul

mers al activitatii evaluarea corecta a acestora.

Reclamatii

Majoritatea reclamatiilor primite de la clienti pe adresa Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au fost legate de nereguli privind despagubirile la raspunderea civila auto (RCA), pe fondul falimentelor a doua mari firme de profil, arata raportul institutiei pe anul 2003.

In cursul anului trecut, la CSA au fost inregistrate 1.070 de reclamatii si sesizari, dintre care 715 au privit asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule (atat asigurarea cu valabilitate pe teritoriul Romaniei, cat si asigurarea Carte Verde), acestea avand o pondere de 66,8 la suta in total.

Comparativ cu anul precedent, numarul total al reclamatiilor si sesizarilor primite in 2003 a fost cu 46,2 la suta mai mare.

Aceasta dinamica a fost determinata, in principal, de cresterea numarului de pretentii de despagubire formulate in baza unor asigurari obligatorii de raspundere civila auto cu valabilitate in 2002 emise de Grup AS si Metropol, in contextul in care, in 2003, la aceste doua societati au fost declansate procedurile de faliment.

In total, CSA a reusit sa solutioneze, potrivit pretentiilor petitionarilor, 855 de cereri.

Pentru un numar de 127 reclamatii s-a constatat ca cererile petitionarilor sunt nejustificate sau nefundamendate (11,9 la suta fata de total), iar pentru un numar de 71 reclamatii (6,6 la suta din total) s-a precizat, in raspunsurile transmise, autoritatea care are competenta legala in solutionarea pretentiilor formulate.

Un numar de 17 reclamatii (1,6 la suta din numarul total) vor face obiectul raportului anual pe 2004, acestea fiind in curs de finalizare la inceputul acestui an.

Solicitarile formulate de petenti s-au legat in principal de interventia autoritatii de supraveghere pentru efectuarea de catre asiguratori a platilor integrale de despagubire sau a diferentelor rezultate in urma recalcularii sumelor asigurate sau de rascumparare (pentru contractele de asigurari de viata) si a sumelor de despagubire (pentru contractele de asigurari generale), potrivit

conditiilor contractuale.

De asemenea, au mai fost formulate cereri de obtinere a unor sume de despagubire pentru prejudicii suferite in urma producerii unor evenimente accidentale, care au facut obiectul unor dosare aflate pe rolul instantelor judecatoresti (pentru determinarea cauzelor si imprejurarilor producerii riscurilor asigurate si stabilirea raspunderii asiguratorului, pentru cazurile de contestare a

rezultatelor expertizelor tehnice, lipsa acordului uneia dintre parti privind suma indemnizatiilor stabilite).

Totodata, au mai fost formulate solicitari de informatii referitoare la asiguratori si brokeri de asigurare autorizati, sesizari privind textele publicitare difuzate de asiguratori si adrese de solicitare a unor precizari privind modul de aplicare a prevederilor contractuale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro