Sari direct la conținut

Asiguratorii, pasuiti pana in 2008 cu actualul portofoliu

Gardianul

Societatile de asigurare autohtone vor practica numai asigurari de viata sau asigurari generale dupa un an de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, potrivit proiectului de modificare a Legii 32/2000 intocmit de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Proiectul initial de modificare a acestei legi prevedea ca acele doua clase de asigurari nu vor mai fi practicate de aceeasi societate inca de la 1 ianuarie 2007.

In prezent, cateva societati de asigurare importante de pe piata romaneasca desfasoara concomitent atat asigurari de viata, cat si generale.

Specialistii in domeniu apreciaza ca asiguratorii cei mai multi care se gasesc in aceasta situatie vor opta pentru separarea celor doua tipuri de activitati. De altfel, oficialii societatilor de asigurare confirma aceasta varianta.

„Probabil ca vom desprinde din actuala societate, cat mai repede posibil, departamentul de asigurari de viata“, ne-a declarat presedintele ARDAF, Steluta Racoltea, adaugand ca formarea structurii unei firme este o „munca de ani la rand“. Pe de alta parte, Racoltea sustine ca modificarile aduce legislatiei autohtone ar trebui adaptate realitatilor de pe piata romaneasca.

„In UE, nu iese nimeni din casa daca nu are trei polite de asigurare. Chiar intre Romania si Polonia este o diferenta de mentalitate de 10 ani. Asiguratorilor le va fi greu sa se adapteze regulilor europene dintr-o data“, a mai spus presedintele ARDAF.

„Sectorul asigurarilor va fi reglementat in conformitate cu normele UE, societatile fiind obligate sa opteze fie pentru asigurarile generale, fie pentru cele de viata.”

Armonizare in doua etape

Chiar daca in cursul negocierilor Capitolului III – Libera circulatie a serviciilor -, transpunerea acquis-ului comunitar era prevazuta initial in trei etape, armonizarea legislatiei in domeniul asigurarilor va fi definitivata o data cu intrarea in vigoare a acestui act normativ. Acesta va fi urmat de norme de aplicare.

Atributiile CSA vor fi extinse, iar institutia va avea mijloace mai mari de exercitare a supravegherii prudentiale, o data cu dezvoltarea si intarirea capacitatii de reglementare a acestui domeniu.

Stabilitatea financiara a asiguratorilor va fi mai mare, prin aceea ca acestia vor trebui sa indeplineasca o „marja de solvabilitate minima“ si sa aiba un „fond de siguranta“.

Conditii dure la autorizare

Printre noutatile aduse de proiectul de lege sunt conditiile mult mai aspre pe care vor trebui sa le indeplineasca societatile care doresc sa obtina avizul de constituire.

Astfel, studiul de fezabilitate al societatii va cuprinde metodele de calcul pentru stabilirea tarifelor de prime, principiile programului de reasigurare, estimari privind cheltuielile de administrare, precum si componentele fondului minim de siguranta.

Toate aceste reglementari vizeaza armonizarea legislatiei cu acquis-ul comunitar, deoarece autorizatiile obtinute de asiguratori de la CSA vor fi valabile pe intreg teritoriul UE.

Actul normativ va mai stabili ca titulatura intermedierilor in asigurari va cuprinde si specificarea genului de activitate pe care acestia o desfasoara, ca de exemplu, „agent de asigurare“ sau „broker de reasigurare“. Nu in ultimul rand, bugetul CSA va spori considerabil, deoarece toate amenzile aplicate vor intra in bugetul institutiei.

Consuela Stegarescu, Stefan Etves

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro