Sari direct la conținut

Atac aerian american la Fallujah

BBC

Autoritatile militare americane au confirmat ca aviatia a atacat o casa din Fallujah, dar nu au dat alte detalii.

Surse spitalicesti afirma ca printre victime sunt femei si copii.

Este ultimul din seria atacurilor lansate de fortele americane la Fallujah, care nu inceteaza sa fie focarul de rezistenta al militantilor, in primul rand suniti.

Fortele americane afirma ca in oras continua sa-si gaseasca adapost adeptii militantului iordanian Abu Musab al Zarqawi. Statele Unite a marit la 25 de milioane de dolari recompensa pusa pe capul lui.

Americanii il acuza ca se afla in spatele unui val de atacuri sinucigase si ca a fost implicat direct in decapitarea a doi dintre ostatici, americanul Nick Berg si sud-coreeanul Kim Sun.

Populatia furioasa

Ultima lovitura aeriana a survenit in miez de noapte.

„Am auzit zgomotul unor avioane de lupta, apoi patru explozii, produse la o casa locuita de civili”, a declarat Agentiei Associated Press unul din ofiterii de politie irakieni.

„Dupa explozie, ne-am repezit la locul respectiv si am inceput cautarea cadavrelor printre daramaturi.

In jurul casei distruse s-a adunat o multime manioasa care a inceput sa strige – „Dumnezeu e mare”.

Raidul aerian a survenit la cateva ore dupa atacul sinugicas de la Bagdad, de sambata, impotriva ministrului Justitiei, Malik Dohan al-Hassan. Acesta a scapat nevatamat, insa patru din bodyguarzii sai au fost ucisi.

Atacul a fost revendicat de o grupare avand legaturi cu Zarqawi, intitulata Tawhid si Jihad, care a afirmat ca a fost indreptat impotriva ministrului Justitiei si „guvernului apostat”.

Sprijin irakian de la centru

Atacul aerian de duminica asupra orasului Fallujah este al treilea de la transferul de suveranitate.

Potrivit armatei americane, in atacul din 5 iulie, asupra unei case unde se credea ca se ascund oamenii lui Zarqawi si-au pierdut viata zece persoane.

Intr-o declaratie fara precedent, primul ministru irakian Iyad Allawi a precizat ca guvernul sau oferise informatiile necesare atacului american.

Cele mai mari inclestari au avut loc in luna aprilie, cand luptele dintre puscasii marini si insurgenti s-au soldat cu sute de morti.

Dupa asediul din aprilie, securitatea in oras este asigurata de un contingent irakian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro