Sari direct la conținut

Politicieni britanici anchetați că au făcut bani pariind pe data alegerilor, având informații în avans. „Nu contează suma, un conservator a demisionat după ce a cheltuit din banii contribuabililor 1.645 de lire sterline pe o casă ornamentală pentru rațe”

HotNews.ro
Premierul britanic Rishi Sunak s-a declarat „incredibil de supărat” când a auzit că trei dintre colegii săi de partid sunt anchetați pentru că, având informații din interior, ar fi plasat pariuri că data alegerilor anticipate va fi iulie, înainte ca premierul să o anunțe, potrivit Reuters.
Rishi Sunak, Foto: Profimedia Images
Rishi Sunak, Foto: Profimedia Images

Într-o altă zi haotică pentru conservatorii aflați la guvernare, directorul de campanie al partidului și-a luat un concediu, legat de o investigație în legătură cu pariurile plasate pe data votului, înainte ca momentul alegerilor să fie anunțat. Sunak a anunțat că alegerile vor avea loc în iulie, un moment improbabil.

„Am fost incredibil de supărat să aflu despre aceste acuzații. Este o chestiune cu adevărat gravă. Este corect ca ele să fie investigate în mod corespunzător”, a declarat Sunak în timpul unei dezbateri televizate. „Vreau să fiu foarte clar că, dacă cineva a încălcat regulile, ar trebui să se confrunte cu toată puterea legii”.

”Posibilitatea ca politicieni conservatorii și asociații lor au folosit informații din interior pentru a se îmbogăți este puțin probabil să îl ajute pe Sunak să reducă diferența în sondaje”, a scris The Guardian. Sumele pariate nu sunt mari, ce se știe până acum indică pariuri ale politicienilor de nivelul a sute de lire sterline. Dar ”scandalurile politice din Marea Britanie nu trebuie să implice neapărat sume mari de bani, pentru că ele persistă în imaginația publicului dacă acesta simte că politicienii au acționat cu impunitate”, scrie tot The Guardian, detaliind: ”În urmă cu 15 ani, zeci de parlamentari au fost forțați să plece în urma unui scandal legat de cheltuieli. Un conservator a demisionat după ce a cheltuit din banii contribuabililor 1.645 de lire sterline pentru o casă ornamentală pentru rațe”.

Pe de altă parte, presa britanică spune că înainte ca Sunak să-și anunțe cabinetul a apărut un flux mare de pariuri pe improbabila dată a alegerilor, luna iulie, care mai apoi s-a confirmat.

Sondajele de opinie indică faptul că Marea Britanie, care va avea alegeri pe 4 iulie, este pe cale să aleagă un guvern laburist de centru-stânga condus de Keir Starmer, punând capăt celor 14 ani de guvernare a conservatorilor. Unele dintre aceste sondaje au sugerat că partidul lui Sunak s-ar putea îndrepta spre o înfrângere istorică.

Acuzațiile potrivit cărora un al doilea candidat conservator ar fi fost investigat de către autoritatea britanică de reglementare a jocurilor de noroc pentru ar fi încercat să profite de pe urma cunoștințelor politice cu privire la momentul alegerilor reprezintă cel mai recent eșec în eforturile lui Sunak de a rămâne în Downing Street.

BBC spune că printre cei anchetați este Laura Saunders, care candidează pentru a fi deputat pentru Bristol North West, și a precizat că soțul ei, directorul de campanie Tony Lee, a fost, de asemenea, investigat.

INTERVIURILE HotNews.ro