Sari direct la conținut

Batjocura pe banii Bancii Mondiale Dupa renovare, la scoala din Blaga ploua in salile de clasa

Desteptarea

Cine intra zilele acestea in Scola Blaga, din comuna Dealu Morii ramane placut surprins de aspectul interior: aparent, scoala este deja pregatita pentru inceperea anului scolar. Directoarea Doina Stan ne spune, insa, ca se teme de ploile de toamna, dat fiind numarul mare al infiltratiilor din tavane si al crapaturilor din pereti, care se adancesc dupa fiecare ploaie.

Scoala a fost reabilitata anul trecut cu fonduri de la Banca Mondiala, dar receptia nu-i facuta nici la aceasta ora. Constructorii de la firma ieseana „Moldrom“ si-au batut joc de lucrari, asa cum au facut-o si in alte scoli din judetul nostru.

„Mai bine de doua saptamani le-am facut de mancare, din banii mei, ne-a declarat directoarea (spusele fiindu-i confirmate de directorul coordonator Aurel Cantau-n.n.), doar-doar vor avea obraz si vor face lucrarile ca lumea, dar pur si simplu si-au batut joc“.

Lucrarile au fost preluate de firma bacauana „Ecor“, care, dupa cum sustine directoarea Doina Stan, au inceput bine, inlocuind in totalitate linoleumul pus de ieseni pe holuri si in salile de clasa, care se ondulase, devenise friabil si chiar incepuse sa se rupa in mai multe locuri.

Numai ca, atunci cand s-au apucat de etanseizarea acoperisului, cei de la „Ecor“ si-au ales prost vremea, demarand lucrarile in preajma zilei de 24 ianuarie 2004. Dupa cum se stie, nici presedintele Ion Iliescu n-a reusit atunci sa ajunga la Iasi, de Ziua Unirii, ramanand inzapezit la Focsani.

Cei de la „Ecor“ au perseverat, insa, si, cum era de asteptat, cimentul pus atunci intre tigle, pentru etanseizare, a inghetat, s-a degradat si s-a scurs in uluce o data cu topirea zapezilor, lasand spatiile dintre tigle la cheremul ploilor ce aveau sa vina si care n-au intarziat prea mult.

Pe timpul iernii, insa, elevii din clasele mai mari au scos aproape zilnic din podul scolii zapada care se infiltra prin gaurile din acoperis. Urmele infiltratiilor sunt, peste tot, „la vedere“. Tot din cauza infiltratiilor au aparut crapaturi in pereti, acestea coborand din tavan pana dincolo de mijlocul peretelui.

Lucrari de mantuiala pentru un ban in plus

La imbinari, sub tavane, sunt crapaturi adanci in aproape toate salile de clasa. Chiar la intrare sunt contoarele electrice. Directoarea scolii ne spune ca si contoare au povestea lor, care atesta „calitatea“ constructorilor de la Moldrom Iasi. Acestia au inlocuit instalatia trifazica a scolii cu una monofazica, pentru a incarca nota de plata cu o noua lucrare.

„Noroc de Electrica Bacau, care inlocuia atunci stalpii de lemn cu stalpi de beton, au fost foarte intelegatori si ne-au refacut instalatia trifazica“, spune directoarea.

Firma din Iasi era cat pe ce sa strice si instalatia de aductiune a apei (construita la doar un metru distanta de cladirea scolii de francezii din localitatea infratita cu comuna Dealu Morii-n.n.), incercand „s-o perfectioneze“, ca sa mai incaseze bani pentru o lucrare „noua“.

Atat conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, cat si conducerea scolii au refuzat sa semneze receptia lucrarilor, dar pana la inceperea noului an scolar mai sunt trei saptamani si e greu de crezut ca in acest scurt rastimp elevii din Blaga vor fi pusi la adapost de efectele ploilor de toamna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro