Sari direct la conținut

Belkovski instiga Transnistria la independenta

Prezent la sfarsitul saptamanii trecute la Tiraspol, presedintele Institutului pentru Strategie Nationala a Rusiei, Stanislav Belkovski, a facut o noua pledoarie pentru dezmembrarea Republicii Moldova si pentru recunoasterea internationala a Transnistriei.

Proiectul lui Belkovski prevede desfiintarea Republicii Moldova ca stat, prin recunoasterea dreptului Transnistriei la auto-determinare si trecerea Basarabiei in componenta Romaniei, transmite BBC.

Pozitia lui Belkovski a fost reprodusa de agentia oficiala de stiri de la Tiraspol si, conform corespondentului BBC Romania la Chisinau, par sa devina o sursa de inspiratie tot mai importanta pentru pozitia anti-occidentala a autoritatilor transnistrene.

Intr-o conferinta de presa speciala convocata la Tiraspol, Stanislav Belkovski a apreciat ca unica solutie pentru rezolvarea situatiei Transnistriei ar fi „impartirea actualului teritoriu al Republicii Moldova, deoarece bucatile din care a fost incleiat acest stat nu au perspectiva istorica”.

Nici interesele Washingtonului, nici cele ale „eurobirocratiei”, nu au „nimic in comun cu interesele poporului Transnistriei si acest lucru trebuie luat in calcul de jucatorii locali”, a adaugat Belkovski, intervievat de Petru Clej de la BBC.

La Tiraspol, presedintele Institutului pentru Strategie Nationala a Rusiei a profitat de ocazie si a atacat dur Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru sentinta de condamnare a Rusiei si a Transnistriei in cazul sechestrarii romanilor din fostul „grup Ilascu”. „Decizia Curtii Europene in cazul Ilascu a discreditat justitia europeana,” a declarat Belkovski.

„Asta arata ca pentru Europa exista oameni de categoria intai si oameni de categoria a doua, iar asasinarea acestora din urma poate fi justificata din considerente politice si interese ale birocratiei. Pe de alta parte, decizia CEDO demonstreaza ca Tiraspolul nu trebuie sa accepte nici un fel de reglementare a conflictului in cadrul mecanismelor propuse de structurile europene. (…

) Pentru Occident transnistrenii pot fi perceputi ca niste membri ai unui trib, care trebuie nimiciti,” si-a incheiat Stanislav Belkovski peroratia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro