Sari direct la conținut

Bernard Pivot in vizita la Iasi

Adevarul

Bernard Pivot, celebrul realizator al emisiunilor „Apostrophes” si „Bouillon de Culture” de la Antenne 2, se afla la Iasi, intre 9 si 15 iunie, pentru a realiza editia speciala a actualei sale emisiuni „Double Je”, transmisa pe France 2 si TV 5.

Bernard Pivot a fost aproape un sfert de veac o adevarata institutie care si-a pus o puternica amprenta pe viata culturala franceza din ultimele decenii. In anul 2001, el s-a retras din televiziune, in plina glorie, intrucat a constatat, potrivit propriei marturisiri, ca aceasta a devenit mai degraba un mijloc de marginalizare a culturii si nu de promovare a ei.

La scurt timp insa, el a propus canalului France 2, proiectul unei noi emisiuni, diferita de cele care l-au facut faimos, si anume „Double Je”, care, desi trebuia sa aiba doar trei editii, a continuat timp de trei ani pana in prezent, inregistrand o audienta de invidiat.

„Double Je” este difuzata pe canalul France 2 si preluata dupa o saptamana de TV 5, post destinat intregului spatiu al francofoniei. Este o emisiune de anchete si reportaje consacrata celor care, adoptand limba si cultura franceza, au ales o dubla identitate.

Nu mai este abordata actualitatea culturala, ci se creioneaza portretele unor straini care au facut o asemenea optiune, din diverse motive: un exil fortat, o casatorie, mostenirea culturala, o francofilie puternica sau pur si simplu o intamplare. Eroii emisiunilor sale au cele mai diverse preocupari: scriitori sau pictori, sculptori sau bucatari, muzicieni sau creatori de moda.

Bernard Pivot s-a nascut in anul 1935 la Lyon, unde si-a facut studiile liceale si a absolvit facultatea de drept.

La Paris a urmat apoi cursurile Centrului de Formare pentru Jurnalisti. Inainte de a fi jurnalist de televiziune a lucrat la „Figaro Litteraire” si a fost animatorul unor emisiuni de radio. A fost si este editorialist al lunarului „Lire”, iar incepand cu anul 2002, face parte din juriul premiului „Louis Hachette” pentru presa scrisa.

In acest an, lui Pivot i-a aparut cartea intitulata „100 de cuvinte de salvat”, primita elogios de comentatori. Editorii cartii afirma ca „aceasta carticica este, inainte de toate, o declaratie de dragoste la adresa limbii franceze”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro