Sari direct la conținut

BNR agreeaza dobanzile mari la creditul in lei

Capital

Cresc sau scad dobanzile bancare. Totdeauna este un semnal important in piata, urmarit cu atentie si de specialisti si de populatie in general. Ceea ce insa nu s-a schimbat, cel putin nu in ultimii ani, este marja perceputa de bancile comerciale pentru serviciile prestate.

La ora actuala, diferentele dintre dobanzile acordate de banci la depozitele populatiei si cele la credite sunt uriase, ajungand uneori sa depaseasca 15%. Bancherii sustin ca aceste marje inalte sunt practicate de banci din cauza costurilor operationale foarte mari ale bancilor comerciale.

Politica prudentiala a dobanzilor dusa de Banca Nationala da insa o alta viziune asupra acestui fapt. Obiectivul principal al acesteia este de a tine inflatia sub control, instrumentul principal pentru atingerea tintei de inflatie fiind la ora actuala dobanzile inalte.

Exista voci in piata care sustin ca politica de dobanzi mari la creditele in lei va fi mentinuta chiar pana la nivelul lui 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Mentinerea unor dobanzi necompetitive la creditele in lei, chiar in detrimentul valutizarii segmentului de creditare bancara si a riscurilor valutare aferente, este explicata de bancheri prin prudentialitatea BNR.

Banca Centrala are interesul sa mentina creditele in lei scumpe pentru a evita puseurile inflationiste, care alaturi de eventuale efecte inflationiste ale economiei nerestructurate pot perturba planul de dezinflatie al BNR.

Chiar daca creditele scumpe in lei sunt principala parghie pentru dezinflatie, bancherii sunt de parere ca noua miscare facuta de Banca Centrala, de a reduce dobanda de interventie cu 0,75%, va angrena o oarecare reducere a marjelor practicate de banci, dupa cum explica si Paul Prodan, director general adjunct in cadrul ING Bank.

Acesta sustine ca avem de-a face cu o piata care se maturizeaza, moment in care va deveni fireasca batalia competitionala dintre banci pentru reducerea costurilor, inclusiv a celor proprii de operare.

Patrick Gelin, director general BRD-Groupe Société Générale, este de parere ca miscarea facuta in luna iulie de catre BNR nu este o reducere foarte rapida, ci una prudenta, dar „acest pas de 0,75 puncte anticipeaza continuarea miscarii si extinderea acesteia probabil pana la un punct procentual in urmatoarea etapa”, completeaza Gelin.

Acesta precizeaza ca viitoarele dobanzi la credite, cel putin cele practicate de BRD, vor depinde foarte mult de calitatea garantiilor aduse de clienti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro