Sari direct la conținut

Boris Pistorius îl ia peste picior pe Putin: „El ameninţă când vrea şi când are chef” / Din ce motiv riscă totuși Germania să fie acuzată de ipocrizie

HotNews.ro
Boris Pistorius, ministrul german al apărării, sosește în zona de antrenament militar într-un tanc Leopard 2, pe 22 mai 2024, la Pabrade, în Lituania., Foto: Alexander Welscher / DPA / Profimedia
Boris Pistorius, ministrul german al apărării, sosește în zona de antrenament militar într-un tanc Leopard 2, pe 22 mai 2024, la Pabrade, în Lituania., Foto: Alexander Welscher / DPA / Profimedia

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, nu ia în seamnă amenințarea președintelui rus Vladimir Putin cu riposta în cazul în care aliații occidentali vor permite Ucrainei să își folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia, scrie vineri Politico.

„Ceea ce Marea Britanie și SUA convin între ele nu este de competența mea să judec. Depinde de cei care au furnizat aceste arme să decidă. Dreptul internațional permite acest lucru”, a declarat Pistorius vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său lituanian, Laurynas Kasciunas, după semnarea unui acord bilateral la Berlin privind staţionarea permanentă a unei brigăzi germane în Lituania.

„Iar amenințările lui Putin sunt… amenințările lui Putin, nu sunt multe de spus. El amenință când vrea și când are chef”, a adăugat ministrul german.

Liderul de la Kremlin a transmis joi seară un mesaj explicit partenerilor occidentali ai Ucrainei, avertizându-i să nu permită Kievului să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune donate pentru a lovi adânc pe teritoriul Rusiei, o mişcare despre care Putin a spus că ar modifica natura şi amploarea conflictului.

Putin a spus că o astfel de acţiune ar atrage direct în război ţările care alimentează Kievul cu rachete cu rază lungă de acţiune. El a spus că datele prin satelit cu privire la ţinte şi programarea traiectoriilor de zbor ale rachetelor ar trebui să fie furnizate de personalul militar al NATO, deoarece Kievul nu dispune de astfel de capacităţi.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă, scriu agențiile EFE și Agerpres.

Dar aparenta respingere de către Pistorius a amenințărilor venite din partea Moscovei ar putea expune Germania în fața unor acuzații de ipocrizie, notează Politico.

Germania – spre deosebire de SUA, Marea Britanie și Franța – a refuzat să trimită Ucrainei rachetele sale Taurus cu rază lungă de acțiune, unii lideri susținând că o astfel de mișcare ar putea duce la război cu Rusia.

„Aceasta este o linie pe care eu – în calitate de cancelar – nu vreau să o trec”, a declarat șeful guvernului de la Berlin, Olaf Scholz, la începutul acestui an cu privire la furnizarea de rachete Taurus.

Scholz s-a prezentat în repetate rânduri ca un lider care poate oferi ajutor Ucrainei fără a depăși liniile care ar duce la un război mai amplu. Politicienii din cadrul propriului său partid de centru-stânga, Partidul Social Democrat (SPD) – din care face parte Pistorius – l-au numit „cancelarul păcii” pentru această abordare.

Între timp, SUA, Marea Britanie și Franța au trimis Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, respectiv Storm Shadows și SCALPs, dar cu unele restricții privind utilizarea acestora.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro