Sari direct la conținut

Bush si Kerry isi disputa victoria

Adevarul

Urmariti de privirile a zeci de milioane de telespectatori din intreaga America, candidatul republican la alegerile prezidentiale din noiembrie, presedintele George W. Bush, si oponentul sau democrat, senatorul John Kerry, s-au infruntat joi noaptea, in prima lor dezbatere televizata, care a avut loc in campusul Universitatii Miami din Coral Gables (statul Florida).

Avand de facut fata handicapului unor sondaje defavorabile dupa conventia republicana, de luna trecuta, de la New York, Kerry s-a situat pe o pozitie accentuat ofensiva, acuzandu-si adversarul ca a comis „o colosala eroare de judecata” prin declansarea razboiului impotriva Irakului.

Vizibil descumpanit, la inceput, Bush si-a revenit si a afirmat ca America si lumea „sunt acum mai in siguranta fara Saddam Hussein”.

Dosarul irakian a ocupat nu mai putin de 70 de minute din cele 90, cat a durat aceasta prima dezbatere „face-to-face” din cele trei prevazute, consacrata in intregime problematicii externe si securitatii nationale, spre deosebire de trecut, cand predominante erau chestiunile de ordin intern.

Adeseori cu degetul indreptat acuzator inainte, senatorul democrat a insistat ca America ar fi trebuit sa se concentreze asupra „obiectivului principal”, respectiv sa-si dirijeze eforturile pentru depistarea lui Osama bin Laden, autorul atentatelor din 11 septembrie, interventia din Irak deturnand atentia de la acest obiectiv.

Saddam nu ne-a atacat, a spus el, cel care ne-a atacat a fost bin Laden. „N-am stiut sa utilizam fortele americane, cele mai bine antrenate din lume, pentru a-l nimici pe acest terorist”, si-a dus mai departe gandul candidatul democrat, reprosandu-i lui Bush ca a trimis in Irak de zece ori mai multi soldati decat in Afganistan, unde se gaseste bin Laden.

Bush, dupa ce si-a revenit din surpriza initiala, a respins acuzatiile lui Kerry ca invazia Irakului ar fi constituit o deturnare de la obiectivul prioritar, argumentand ca lupta a trebuit dusa concomitent atat impotriva lui Saddam, cat si impotriva lui bin Laden. „Am avut de luat niste decizii grele. Oamenii stiu care imi este pozitia.

Cei care ne asculta stiu in ce cred si cum poate fi mai bine aparata pacea”, a contracarat Bush. Presedintele si-a acuzat, la randul sau, oponentul de inconsecventa politica, amintind ca, in 2002, acesta a votat pentru folosirea fortei si a recunoscut ca Irakul lui Saddam „reprezinta o grava amenintare”. „Singurul lucru consecvent in pozitia oponentului meu este tocmai inconsecventa sa.

Isi schimba mereu pozitia. Or, nu poti castiga razboiul impotriva terorismului in acest mod”, a continuat candidatul republican. Kerry si-a reluat ofensiva, criticandu-l pe Bush ca nu a reusit sa obtina sprijinul ONU si al unor tari aliate si ca America suporta 90 la suta din pierderile inregistrate in Irak si 90 la suta din costul operatiunilor militare.

O politica mai echilibrata in Irak, a sustinut candidatul democrat, ar putea schimba dinamica existenta si ar trimite SUA sa inceapa evacuarea trupelor in decurs de sase luni. Replica lui Bush nu s-a lasat asteptata, presedintele catalogand aceasta afirmatie ca o denigrare a contributiei la razboi a actualilor aliati ai Americii.

„Alaturi de trupele americane sunt implicate alte treizeci de natiuni. Le cinstesc sacrificiul si nu apreciez cand un candidat la presedintie denigreaza contributia acestor bravi, bravi soldati”, a punctat presedintele, care a nominalizat in mod special Polonia (un mare numar de cetateni americani cu drept de vot sunt de origine poloneza – n.r.).

Alte tari ai caror soldati lupta in Irak, inclusiv Romania, nu au fost nominalizate.

Candidatul democrat nu exclude un atac preventiv impotriva Coreei de Nord

Cu exceptia Irakului, celelalte probleme de politica externa au fost rapid expediate, cei doi fiind de acord asupra primejdiei majore pe care o reprezinta proliferarea armelor nucleare.

Kerry s-a pronuntat, in acest sens, pentru convorbiri bilaterale cu Coreea de Nord, care poseda cateva asemenea arme, in vreme ce Bush a descris initierea unor astfel de convorbiri ca o mare greseala, aceasta fiind exact ceea ce ar dori liderul nord-coreean, Kim Jong Il.

Pe de alta parte, intr-un interviu acordat canalului de televiziune ABC, inaintea dezbaterii televizate, Kerry nu a exclus posibilitatea unui atac preventiv impotriva regimului de la Phenian, in cazul cand convorbirile bilaterale propuse ar esua. Ambii candidati au ocolit conflictul israelo-palestinian.

Sondajele de opinie realizate „la cald”, imediat dupa incheierea dezbaterilor, l-au indicat invingator pe Kerry. Potrivit canalului de televiziune ABC, 45 la suta dintre cei ce au urmarit dezbaterea au socotit mai buna prestatia senatorului democrat, in vreme ce in favoarea presedintelui s-au pronuntat 37 la suta.

Diferenta este si mai mare in cazul sondajului realizat de CNN, impreuna cu ziarul „USA Today” si Institutul Gallup: 53 la suta in favoarea lui Kerry si 37 la suta in favoarea lui Bush. Fiind de acord ca senatorul Kerry s-a comportat peste asteptari, analistii sunt mai prudenti.

Potrivit opiniei lui Stephen Hess, expert al celebrului Institutut Brookings, se poate vorbi mai degraba de un meci nul, desi candidatul democrat a castigat o anumita „vizibilitate” in randul acelora care nu-l cunosteau prea bine si care acum au o idee mai buna de seriozitatea si de elocventa sa.

Si pentru colegul sau Charles Jones, in linii mari, dezbaterea s-a soldat, printr-un rezultat nedecis, cu un usor avantaj, totusi, de partea lui Kerry. Unele agentii de presa au relevat ca, in timpul dezbaterii, Bush a dat uneori semne de nervozitate si disconfort.

A doua dezbatere urmeaza sa aiba loc la 8 octombrie, cand cei doi candidati vor raspunde intrebarilor din partea alegatorilor, iar a treia, si ultima, la 14 octombrie, fiind rezervata situatiei economice si altor probleme interne. Abia dupa incheierea acesteia din urma va putea exista o imagine mai limpede asupra sanselor fiecaruia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro