Sari direct la conținut

Campioana la box, aruncata in strada

Ziarul Obiectiv

Cine crede ca medaliile de la gatul sportivilor aduc si o situatie cel putin satisfacatoare in plan material, se inseala amarnic. De multe ori, in spatele unui trup trudit ore intregi, zi de zi, in salile de antrenament, se ascunde un spirit macinat de probleme greu de inchipuit.

„Ce mananc azi?” sau „Unde dorm maine?” sunt numai cateva din intrebarile pe care si le pune mai mereu sibianca Paula Vesa, multipla vicecampioana nationala la box, la categoria 48 de kg.

Chiar daca viata a innobilat-o cu un talent aparte, acela de a lupta cu forta si succes in ring, tanara nu a scapat de saracie nici dupa ce a inceput sa adune premii la diferite competitii nationale si internationale. Mai mult, chiar, sportiva va ramane, la mijlocul lunii aprilie, fara un acoperis deasupra capului.

Tanara spune ca a cautat solutii sa iasa din aceasta situatie in multe parti, dar fie usile i s-au inchis in fata, fie i s-a raspuns mereu cu promisiuni. Nici de o locuinta sociala nu a avut noroc, desi, spune ea, a fost pe lista de prioritati. „Probabil au uitat de situatia mea”, spune Paula, cu tristete.

Cum sa faci performanta cu salariul minim pe economie

Paula a fost legitimata ca pugilista la CSM Sibiu in iulie 2001. In acelasi an, sportiva a obtinut bronzul la Campionatul National de Box feminin, pentru ca, in 2002 si in 2003, sa se claseze pe locul doi. In plus, a ocupat locuri fruntase la Campionatele Mondiale si Europene, iar, anul trecut, a castigat Cupa Romaniei, dupa ce, timp de cativa ani, acest trofeu nu mai ajunsese in judetul nostru.

Succesele ei nu i-au imbunatatit, insa, aproape deloc situatia materiala. Fata continua sa locuiasca cu mama ei, bolnava, in chirie, intr-o locuinta (o camera si o bucatarie) de pe strada Serpuita.

Chair si fara canalizare, apa si gaz, casuta aceasta ii asigura, de bine, de rau, un acoperis deasupra capului, dar din 15 aprilie, Paula trebuie sa-si gaseasca o alta locuinta, intrucat aceasta a fost revendicata si castigata de proprietar si trebuie evacuata. „Nu stiu unde vom merge. Nu avem bani pentru a plati chirie in alta parte.

Mama mea este bolnava si nu poate munci, asa ca singurii bani pe care-i avem sunt cei pe care ii castig eu: 2.500.000 de lei pentru ca fac reclama atunci cand boxez unei firme de constructii si un spor de efort de 1,5 milioane”, povesteste sportiva.

Mama are nevoie de o operatie scumpa

Cum un necaz nu vine niciodata singur, Paula isi face griji mai tot timpul si in legatura cu sanatatea mamei sale, alaturi de care locuieste. „Mama mea este bolnava. Are nevoie de o operatie si de o plasa chirurgicala care costa peste 1.500 de euro”, spune tanara. „Bani, insa, nu sunt”, adauga aceasta. Cu toate acestea, tanara continua sa castige medalii dupa medalii.

Ocolita de locuintele sociale

In 2003, satula de viata mizera din casuta de pe strada Serpuita, Paula si-a depus un dosar in speranta ca va obtine o locuinta prin ANL. „Cand am facut eu calculele, reiesea ca am peste 90 de puncte, iar locuinte s-au dat de la 70 de puncte in sus. Ce sa zic, ei au calculat ca nu as avea decat 67, fara macar sa se faca o ancheta la mine acasa, cum era normal.

Un consilier local mi-a spus, insa, ca sunt pe lista de prioritati, dar nici de data aceasta nu am primit nimic”, explica pugilista.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro