Sari direct la conținut

Cate 200 de euro din buget pentru cumpararea de calculatoare

HotNews.ro

Incepand cu luna octombrie 2004 se deruleaza programul guvernamental de acordare a unui ajutor financiar de 200 de Euro destinat tinerilor pentru achizitionarea unui calculator personal nou.

Acest proiect a fost sustinut in mod activ, inca de la inceput, de catre Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputatilor si de catre Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor.

Scopul acestui program il reprezinta facilitarea accesului tot mai multor tineri la tehnologia informatiei. Acest tip de program reprezinta deja o practica la nivel european, in multe tari precum Italia, Ungaria, Marea Britanie, Suedia, Spania, Portugalia, Franta programe similare derulandu-se de mai multi ani cu succes.

Programul guvernamental prevede acordarea unei subventii de 200 de Euro oferita elevilor si studentilor din invatamantul de stat sau particular acreditat, in varsta de pana la 26 de ani, ale caror familii au venituri brute lunare sub 1,5 milioane lei pe membru de familie.

Baza legala o reprezinta legea nr 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar in vederea achizitionarii de calculatoare precum si normele metodologice pentru aplicarea legii. (http://www.asociatiait.ro/legislatie.asp)

Prin ordinul ministrului Educatiei si Cercetarii din numarul celor inscrisi pana in prezent (vezi site-ul www.euro200.ro) sunt validati circa 25.000 de beneficiari. Lista nominala a beneficiarilor va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea IV.

Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin intermediul institutiilor de invatamant, va da tineriilor eligibili un cupon valoric nominal securizat.

Tinerii se pot prezenta la orice agent economic care comercializeaza sisteme IT si pot achizitiona calculatorul in baza cuponului in original. Diferenta de pret care depaseste contravaloarea ajutorului financiar va fi achitata de catre cumparator, iar in cazul in care furnizorul accepta ea poate fi platita si in rate.

Calculatorul astfel achizitionat trebuie sa fie nou, sa respecte configuratia minima impusa de lege si sa fie insotit de un certificat de garantie pe o perioada de 24 de luni de la data comercializarii.

Beneficiarii au obligatia ca in termen de o luna de la data primirii cuponului sa mearga la magazinele specializate pentru a-si achizitiona calculatorul. In caz contrar cuponul isi va pierde valabilitatea.

In termen de 5 zile de la data achizitionarii calculatorului beneficiarul trebuie sa depuna o copie a facturii si a procesului verbal de predare-primire la institutia de invatamant de la care a primit cuponul.

Calculatorul nu poate fi vandut timp de trei ani, iar ajutorul de 200 de euro se acorda o singura data unei familii.

Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, ce reuneste cele mai importante companii multinationale si romanesti producatoare si distribuitoare de echipamente IT&C, isi exprima speranta ca acest proiect sa fie incununat de succes devenind astfel un prim pas al unui program pe termen lung care sa se adreseze si altor categorii ale

populatiei Romaniei.

Pentru detalii contactati: APDETIC, tel.312.85.63, www.asociatiait.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro