Sari direct la conținut

Ce scrie unul dintre cele mai importante ziare din Franța despre investigația Snoop.ro referitoare la Alfred Bulai, profesorul acuzat că își hărțuia sexual studentele: „Neliniștea persistă, plângerile se înmulțesc”

HotNews.ro
Ce scrie unul dintre cele mai importante ziare din Franța despre investigația Snoop.ro referitoare la Alfred Bulai, profesorul acuzat că își hărțuia sexual studentele: „Neliniștea persistă, plângerile se înmulțesc”
Alfred Bulai. Foto: Agerpres

Într-un articol publicat pe 8 august, ziarul Le Monde rezumă investigația Snoop despre sociologul Alfred Bulai și atrage atenția asupra unui fenomen mai larg.

„În România, mărturia unei foste studente relansează mișcarea #metoo”, sub acest titlu preia ziarul Le Monde investigația publicată în urmă cu două săptămâni de Snoop, investigație care îl are în prim plan pe cunoscutul profesor de sociologie de la SNSPA, Alfred Bulai.

Ziarul francez rezumă acuzațiile de hărțuire sexuală formulate în articolul de pe Snoop de mai multe dintre fostele studente ale lui Bulai și menționează că „Parchetul București a deschis o anchetă împotriva unui sociolog cu influență politică”.

„Anul era 2014. Alexandra Costa, pe atunci în vârstă de 19 ani, tocmai își împlinise visul: să intre la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), nava amiral a științelor politice din România. Dar acest vis s-a transformat rapid într-un coșmar după ce l-a întâlnit pe profesorul de sociologie Alfred Bulai, care avea 51 de ani la acea vreme. Relația lor, spune ea, a depășit simpla interacțiune profesor-student atunci când dl Bulai a invitat-o în biroul său și i-a cerut să se dezbrace.

Povestea ei a fost făcută publică pe 28 iulie de Snoop.ro, o platformă independentă de jurnalism de investigație. Mărturia Alexandrei Costa a făcut imediat valuri, relansând mișcarea #metoo în România. Conducerea SNSPA s-a angajat să ia toate măsurile necesare pentru a proteja studenții de hărțuirea sexuală, dar neliniștea persistă, deoarece plângerile împotriva mai multor profesori se înmulțesc”, scrie ziarul francez, cu un tiraj de circa 128.000 de exemplare în print.

Bulai, dat afară de la SNSPA. Pieleanu s-a retras și el

În urma investigației, Parchetul a deschis un dosar penal care-l vizează pe Bulai, iar SNSPA a decis să-l dea afară. Ulterior, și sociologul Marius Pieleanu, vizat și el de acuzații de hărțuire apărute în spațiul public, a renunțat să mai predea la SNSPA.

Citește și Maestrul manipulării: „Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine”

INTERVIURILE HotNews.ro