Sari direct la conținut

A fost identificat. Cine este Thomas Matthew Crooks, autorul atacului împotriva lui Trump și care este legătura tânărului cu Partidul Republican

HotNews.ro
A fost identificat. Cine este Thomas Matthew Crooks, autorul atacului împotriva lui Trump și care este legătura tânărului cu Partidul Republican
Cadre din timpul atacului asupra lui Donald Trump / Sursă: colaj foto, Profimedia

Suspectul în cazul atacului împotriva lui Donald Trump este Thomas Matthew Crooks, un tânăr din statul în care a avut loc mitingul, scrie Reuters.

Forțele de ordine au anunțat că omul care a deschis focul la mitingul lui Donald Trump era un tânăr de 20 de ani din Pennsylvania.

Biroul Federal de Investigații l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, ca fiind „subiectul implicat” în tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump, se arată într-o declarație făcută duminică.

Crooks, care era din Bethel Park, Pennsylvania, era un republican înregistrat, conform înregistrărilor electorale ale statului.

Dar rapoartele federale de finanțare a campaniei arată, de asemenea, că tânărul a donat 15 dolari unui comitet de acțiune politică progresistă pe 20 ianuarie 2021, ziua în care președintele Joe Biden a depus jurământul.

Administrația Federală a Aviației a declarat duminică că spațiul aerian de deasupra localității Bethel Park a fost închis „imediat“ din motive speciale de securitate.

„Nu avem în prezent un motiv identificat”

Kevin Rojek, agent special responsabil al biroului FBI din Pittsburgh, a declarat sâmbătă târziu: „În seara aceasta am avut ceea ce numim o tentativă de asasinat asupra fostului nostru președinte, Donald Trump”.

„Nu avem în prezent un motiv identificat”, a adăugat el.

Rojek a declarat în același timp că autoritățile nu au primit amenințări specifice înainte de atac.

Rojek a mai spus că forțele de ordine nu știau de existența atacatorului, până când nu au fost auzite focurile de armă.

„Este surprinzător” că trăgătorul a reușit să tragă atâtea gloanțe câte au fost trase, a spus Rojek. El a adăugat că „toate detaliile vor ieși la iveală în urma anchetei”.

A tras cu o armă semiautomată de tip AR-15

Atacatorul de la mitingul lui Donald Trump a tras cu o pușcă semi-automată de tip AR-15 de la o distanță cuprinsă între 200 și 300 de picioare (60-90 de metri), de pe o poziție înaltă, au declarat mai mulți oficiali pentru CBS.

Alte surse au estimat că distanța dintre locul unde se afla atacatorul și Trump ar fi mai degrabă de 130 de metri.

Reuters scrie că atacul a ridicat deja semne de întrebare cu privire la modul în care candidatul republican la președinție este protejat în timpul campaniei electorale și la cauza aparentelor deficiențe de securitate de la mitingul de sâmbătă.

Un martor a declarat pentru BBC că a văzut un bărbat târându-se pe un acoperiș cu o pușcă, aproximativ „cinci până la șapte minute” după remarcile lui Trump.

„Am observat un tip care se târa pe acoperișul clădirii de lângă noi, la 15 metri distanță de noi”, a spus el.

„Am arătat spre tipul care se târa pe acoperiș”, a spus el, descriind modul în care el și prietenii săi au încercat să alerteze forțele de ordine cu privire la prezența bărbatului.

Arma folosită de atacator, o pușcă semi-automată de tip AR-15, a devenit un simbol al violenței armate în SUA, fiind folosită în mod frecvent de diverși atacatori. Din cauza acestor atacuri, AR-15 a devenit, de asemenea, o țintă a celor implicați în mișcarea care face apel la controlul armelor.

INTERVIURILE HotNews.ro