Sari direct la conținut

Cel mai bine păstrat secret din ANAF și controalele fără logică

HotNews.ro
Masini Antifrauda ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Masini Antifrauda ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

În nenumărate conferințe și discuții pe teme fiscale la care am participat, mereu s-a ridicat subiectul celui mai păstrat secret din ANAF, uneori chiar de față cu reprezentanți ai Fiscului care nu ziceau nimic pe temă.

Pare a fi ca o rețetă de prăjituri închisă într-un seif, iar combinația numerelor este știută doar de bucătarul șef.

Subiectul, practic, a murit de fiecare dată când a fost adus în discuție.

Cel mai recent, Ionuț Simion, partener PwC România, chiar atrăgea atenția că „analiza de risc e cel mai bine pastrat secret de la ANAF”.

Ce-a vrut să spună cu asta?

Nimeni nu știe cum face ANAF analizele de risc și ajunge la concluzia că multe firme trebuie controlate. Problema este că acei contribuabili, în concepția multor consultanți cu care am discutat, sunt corecți, își plătesc taxele la zi, sunt profitabile.

De aceea, după finalizarea controalelor s-a constatat că totul este în regulă: nicio sancțiune.

Conform unor surse apropiate ANAF, motivul pentru care nu este dezvăluită „rețeta” este că persoanele rău intenționate ar putea să știe să evite filtrele Fiscului. Între timp, ANAF continuă să se digitalizeze, iar analizele de risc sunt, în teorie, mai bune.

Nu există niciun indiciu pentru care angajații Fiscului stau cu lunile la unele firme și ajung să nu descopere nimic în neregulă și, totuși, lucrul ăsta continuă să se întâmple.

Curtea de Conturi ne-a dat un indiciu despre ce se întâmplă în raportul anual pe 2022. A verificat Direcția de Mari Contribuabili pentru a vedea neregulile.

Pe scurt: există o analiză de risc (încă nu se știe cum a fost realizată), dar ANAF nu ține cont de ea în controale.

“În programul de activitate al inspecțiilor fiscale, pe lângă contribuabilii cu risc fiscal ridicat au fost incluși contribuabili cu risc fiscal mediu și mic”, spune Curtea de Conturi.

În plus, conform documentului, în urma analizei de risc, cu toate că unii contribuabili au fost încadrați în clasa de risc fiscal mic, nu au fost indentificate riscuri suplimentare care să justifice includerea acestora în programul de control.

Cu alte cuvinte: ANAF s-a dus degeaba să controleze firmele respective. Problema importantă ține de faptul că funcționarii sunt ținuți ocupați cu firme la care deja se știe că nu se va găsi mare lucru, iar cei care au un risc ridicat, își desfășoară în continuare activitatea.

Chiar Curtea de Conturi spune că le-a spus celor de la Direcția de Mari Contribuabili din ANAF să verifice o firmă (Rotact Bev SRL) și societățile care fac parte din grupul de interese ale acesteia, iar Fiscul nu a făcut asta, deși este obligată să efectueze control la solicitarea Curții.

Consultanții fiscali speră ca în viitor ANAF să explice cum face analizele de risc.

INTERVIURILE HotNews.ro