Sari direct la conținut

Cetatea Enisala, un monument de importanta exceptionala care se restaureaza de 11 ani

Doar la cinci din cele peste 300 de monumente de patrimoniu existente in judetul Tulcea se executa in prezent lucrari de restaurare, conform informatiilor furnizate de Directia Generala pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DGCCPCN), printre cele cinci aflandu-se si Cetatea Enisala, din comuna Sarichioi.

„Lucrarile de restaurare la acest monument de importanta nationala exceptionala (Cetatea Enisala) au debutat cu partea de cercetare, deoarece informatii despre unele parti, ca de exemplu zidul de incinta, nu erau cunoscute.

Arheologul a efectuat cercetarile prealabile, iar abia apoi s-a realizat proiectul care a trecut la faza de executie, in prezent doar o parte a acestor lucrari fiind finalizata”, a explicat, Iulian Vizauer, consilier pentru patrimoniu in cadrul DGCCPCN Tulcea tergiversarea lucrarilor de restaurare a Cetatii Enisala.

El a mai spus ca celelalte patru monumente de patrimoniu la care se executa lucrari de restaurare sunt Halmirys, din localitatea Murighiol, Argamum, din Jurilovca, Dinogetia, din comuna Garvan si catedrala „Sfantul Nicolae”, din municipiul Tulcea, acestea fiind demarate in 2001, 2000, 2002, respectiv 2003.

Primele patru mentionate, alaturi de alte 38, sunt monumente de importanta exceptionala nationala, iar ultimul impreuna cu alte aproximativ 250 face parte din monumentele de importanta locala si regionala, potrivit ultimelor reglementari legale in vigoare aprobate de ministerul de resort.

Cati bani?

Potrivit aceleeasi surse, finantarea lucrarilor este asigurata de Oficiul National al Monumentelor Istorice, institutie subordonata Ministerul Culturii si Cultelor, valoarea acesteia nefiind cunoscuta de responsabilii DGCCPCN Tulcea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro