Sari direct la conținut

Cine va fi următorul vicepreședinte al SUA, dacă Kamala Harris obține candidatura democrată pentru Casa Albă. Iată principalele 7 nume luate în calcul

HotNews.ro
Cine va fi următorul vicepreședinte al SUA, dacă Kamala Harris obține candidatura democrată pentru Casa Albă. Iată principalele 7 nume luate în calcul
Vicepreședintele american Kamala Harris (dreapta) și guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, (stânga) vorbesc cu presa în timp ce fac o oprire la Reading Terminal Market în Philadelphia, Pennsylvania, 13 iulie 2024. Sursa foto: RYAN COLLERD / AFP / Profimedia

Decizia de duminică a președintelui american Joe Biden de a renunța la candidatura sa pentru realegere și de a o susține pe vicepreședinta Kamala Harris pentru a-l înlocui în calitate de candidat al Partidului Democrat la cea mai înaltă funcție din SUA o lasă pe Harris în fața unei decizii majore și imediate: pe cine să aleagă ca partener de cursă, scrie Reuters.

Potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile politice interne, aceștia sunt unii dintre cei mai importanți oameni despre care se discută să devină eventualul vicepreședinte al SUA, cu condiția ca ei să nu candideze la președinție:

ANDY BESHEAR, GUVERNATOR, KENTUCKY

Guvernatorul democrat Andy Beshear și-a croit o carieră politică de succes într-un stat puternic republican, care l-a votat pe republicanul Donald Trump cu o marjă de peste 25 de puncte procentuale în 2020.

Beshear și-a lăudat palmaresul în ceea ce privește crearea de locuri de muncă în Kentucky, sprijinirea învățământului public și extinderea accesului la asistență medicală.

În calitate de guvernator, el a respins prin veto legislația care interzice avorturile și îngrijirea tinerilor transgender, deși veto-urile sale au fost anulate de legislativul statal dominat de republicani.

PETE BUTTIGIEG, SECRETARUL AMERICAN AL TRANSPORTURILOR

Secretarul american al Transporturilor, Pete Buttigieg, și-a construit o bază puternică de fani în rândul alegătorilor Partidului Democrat în timpul candidaturii sale la alegerile primare din 2020 împotriva lui Biden și Harris, câștigând primele alegeri interne din statul Iowa.

Văzut ca un apărător rafinat al politicilor lui Biden, Buttigieg l-a susținut ulterior pe Biden și a fost ales să facă parte din cabinetul viitoarei administrații de la Washington, în 2021.

Fost primar în South Bend, Indiana, Pete Buttigieg are legături profunde și în Michigan, un stat crucial pentru democrați în alegerile naționale din noiembrie.

ROY COOPER, GUVERNATOR, CAROLINA DE NORD

Guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper, a primit laude din partea democraților pentru accentul puternic pus pe dezvoltarea economică și pentru capacitatea lui de a obține cote de aprobare relativ ridicate într-un stat competitiv din punct de vedere politic, care înclină spre republicani și care a votat pentru candidatul republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016 și 2020.

MARK KELLY, SENATOR, ARIZONA

Senatorul american Mark Kelly este apreciat în rândul elitelor Partidului Democrat pentru că a adoptat un ton relativ moderat într-un stat extrem de disputat, care i-a favorizat în mod tradițional pe republicani, dar pe care Biden l-a câștigat în 2020.

Fost căpitan în cadrul Marinei SUA și astronaut, Kelly este, de asemenea, soțul fostei deputate Gabrielle Giffords, care a fost grav rănită într-un atac armat în 2011.

Violența armată este un subiect major de campanie pentru democrați.

JOSH SHAPIRO, GUVERNATOR, PENNSYLVANIA

Josh Shapiro, guvernatorul Pennsylvaniei, a preluat funcția abia anul trecut, dar este deja văzut ca o stea în ascensiune pentru partid la nivel național.

Avocat de formație, Shapiro a fost procuror general al statului, o experiență juridică similară cu cea a lui Harris ca procuror.

El are o lungă istorie de victorii în alegeri împotriva republicanilor, într-un stat pe care democrații cred că trebuie să îl câștige pentru a-și asigura victoria în alegerile din 5 noiembrie.

MILIARDARUL J.B. PRITZKER, GUVERNATOR, ILLINOIS

Guvernatorul miliardar al statului Illinois, J.B. Pritzker, s-a dovedit a fi o forță majoră în cadrul partidului, folosindu-și propriile resurse financiare legate de Hyatt Hotels H.N. pentru a sprijini campania lui Biden și pentru a susține Convenția Națională Democrată de la Chicago, care va fi organizată luna viitoare.

În timp ce Illinois este puternic înclinat către democrați, Wisconsin, statul vecin, este unul dintre cele mai importante premii în alegerile prezidențiale de anul acesta.

GRETCHEN WHITMER, GUVERNATOARE, MICHIGAN

Guvernatoarea Gretchen Whitmer și-a construit o bază solidă în statul Michigan, foarte disputat, candidând pe baza unei platforme de discursuri directe și probleme legate de gătit și sănătate.

Ea i-a atras atenția lui Biden în 2020, fiind luată în calcul ca posibil partener pentru funcția de vicepreședinte al SUA, înainte ca Biden să o aleagă pe Harris.

Ea a fost unul dintre principalii susținători și purtători de cuvânt ai candidaturii lui Biden pentru câștigarea celui de-al doilea mandat la Casa Albă.

O alianță Harris-Whitmer ar fi prima alianță alcătuită doar din femei pentru un partid politic major din SUA – un potențial bonus în cadrul unor alegeri în care drepturile reproductive ale femeilor reprezintă un subiect extrem de delicat și important.

INTERVIURILE HotNews.ro