Sari direct la conținut

„Ciucă nu este un om politic, este strict o prelungire a dlui Iohannis”

HotNews.ro
Klaus Iohannis si Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / George Calin
Klaus Iohannis si Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / George Calin

Începe marea răfuială în PNL. „Crin Antonescu a tras primul tir de artilerie în ceea ce se anunță marele război din PNL”. Prin plasarea lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL, Klaus Iohannis „dorește să păstreze cât mai multă putere și după încheierea mandatului”, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu într-o opinie semnată pentru Spotmedia.

În urmă cu cinci zile, Antonescu i-a criticat dur, într-o emisiune la Digi24, pe liderii de la vârf ai partidului, despre care a afimat că sunt „niște semidocți”. O țintă specială a fost Rareș Bogdan pe care l-a numit fanfaron. Antonescu a avut obiecții legate de alianța cu PSD și de modul în care sunt pregătite alegerile prezidențiale, inclusiv legate de numele candidatului partidului, Nicolae Ciucă.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu afirmă că cele spuse de Crin Antonescu sunt „chestiuni vizibile și de pe Lună”, dar menționarea lor de către fostul lider liberal „este pe cât de corect, pe atât de imoral”.

Este corect ca Antonescu să iasă public să spună întrucât sunt vizibile „candidatura foarte slabă a lui Nicolae Ciucă, postura penibilă în care îl pune o campanie total inadecvată, lipsa de viziune a conducerii partidului și fundătura spre care îl îndreaptă”, dar ieșirea „este imorală pentru că dl Antonescu are aceste revelații abia după ce și-a văzut sacii în căruță, adică după ce soția domniei sale a obținut un nou mandat de europarlamentar, pe lista PNL”.

Eșecul posibil al PNL la alegeri

Experiența politică a lui Crin Antonescu îl face conștient că este prea târziu ca liberalii să mai schimbe candidatul la prezidențiale, afirmă jurnalista, motiv pentru care „mizele ieșirii domniei sale ar putea fi mai degrabă altele”.

O posibilă miză invocată de Ioana Ene Dogioiu o reprezintă bătălia dintre tabere pentru locurile eligibile pe liste pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. „Și bătălia aceasta se poate duce și cu lingușeală, dar și sub șantajul unei operațiuni demolatoare de imagine exemplificată de Crin Antonescu”, spune ea.

Dar o miză mai importantă poate fi bătălia internă pentru putere în cazul în care Nicolae Ciucă va rata prezența în turul doi al alegerilor prezidențiale, situația în care „în PNL va începe marea răfuială pentru putere în care opoziția la actuala conducere, afirmată explicit de Crin Antonescu, să revendice preluarea și reconstrucția PNL”. Iar ținta este una mult mai mare decât viitorul lui Nicolae Ciucă.

„Domnia sa nu este un lider, nici măcar un om politic autonom. Dl Ciucă este strict o prelungire a dlui Iohannis, care dorește să păstreze astfel cât mai multă putere și după încheierea mandatului”, scrie Dogioiu. „Ceea ce anunță implicit Crin Antonescu cu atacul său este că o parte din PNL, rămâne de văzut cât de mare, nu mai acceptă dominația lui Klus Iohannis, care a distrus partidul”, concluzionează ea.

INTERVIURILE HotNews.ro