Sari direct la conținut

Coreea de Nord testeaza arme chimice pe detinuti

AFP

Coreea de Nord efectueaza frecvent teste chimice pe detinutii politici, in scopul pregatirii unui eventual atac impotriva Coreii de Sud, a declarat, miercuri, un fost cercetator nord-coreean, citat de AFP. Omul de stiinta a facut aceste declaratii intr-un interviu difuzat, marti seara, de BBC.

In februarie, postul britanic de televiziune a transmis un material in care un fost gardian de inchisoare formula acuzatii similare. Marturia lui Kwon Hyok, care a fugit din Coreea de Nord in 1999, a determinat autoritatile de la Londra sa trimita un protest oficial Guvernului de la Phenian, care insa a dezmintit aceste informatii.

Prezentat sub numele „doctorul Kim”, cercetatorul a povestit ca a asistat, in 1979, la experimentul efectuat asupra unui detinut politic, care a fost inchis intr-o incapere din sticla si intoxicat cu gaz. „Scopul experimentului era stabilirea perioadei necesare pentru ca o anumita cantitate de gaz toxic sa-si faca efectul, intr-un spatiu determinat”, a adaugat el.

Potrivit lui Kim, testele au fost efectuate pentru a afla cantitatea de gaz necesara pentru intoxicarea locuitorilor orasului Seul. „In prezent, ma simt ca un criminal de razboi atunci cand ma gandesc la moartea acelui detinut politic”, a recunoscut Kim.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro